در این مطلب به بیان چیستی هاب شبکه خواهیم پرداخت و انواع آن را به همراه نکات مهم بررسی خواهیم کرد. برای ارتباط دادن گره های یک شبکه محلی می‌توان از تجهیزی به نام هاب استفاده کرد. هاب در یک درگاه خود بسته اطلاعاتی را دریافت خواهد کرد و با تکثیر آن را برای تمام پورت های خود ارسال می‌کند تا گره مقصد بسته اطلاعات را دریافت نماید. 

نام دیگر هاب شبکه هاب اترنت است که دارای قیمت ارزان در بین دستگاه هایی است که برای توسعه دادن شبکه به کار می‌روند. عملکرد هاب شبکه ساده است و کار هاب ارسال بسته داده از یک پورت به تمام پورت های دیگر است. پورت را با کابل های اترنت به کامپیوتر ها و دستگاه های دگیر وصل می‌کنیم. 

کاربرد هاب

برای اتصال گره های یک شبکه محلی در یک نقطه از هاب استفاده می‌کنند که در قیاس با روتر و سوئیچ امکان استفاده ساده تری دارد. با توجه به قابلیتی که هاب دارد برای شبکه های کوچک گزینه مقرون به صرفه ای است و در این شبکه ها حجم بالایی از داده ها انتقال نمی‌یابند. قیمت هاب ارزان تر است و قابلیت استفاده ساده تری دارد.

معایب هاب

همان طور که گفته شد هاب یک تجهیز ارزان است که در جای خود و شبکه های کم حجم کاربرد خوبی دارد اما زمانی که محل استفاده آن به شبکه های بزرگ عوض شود دیگر آن کاربرد را ندارد. خاصیت هاب مبنی بر اینکه یک بسته اطلاعات را برای تمام پورت ها ارسال می‌کند باعث ایجاد ترافیک بالا در شبکه خواهد شد. این موضوع می‌تواند باعث مشکلات در امنیت شبکه شود و سرعت انتقال را کاهش دهد. رایج ترین اشکال امنیتی که در این مورد به وجود خواهد آمد حملات دی داس است که به علت مصرف پهنای باند بالا در شبکه دارای هاب امکان پذیر است.

مشکل دیگری که با استفاده از هاب در شبکه ایجاد می‌شود، اشکال تصادم بسته ها است. تصادم بسته های اطلاعات زمانی اتفاق می‌افتد که چند گره در یک زمان بخواهند ارسال داده به داخل شبکه داشته باشند که در این حالت بسته های داده در هاب برخورد خواهند کرد و از دست خواهند رفت. در مورد تصادم بسته های اطلاعات مفهومی به نام دامنه برخورد مطرح است. دامنه برخورد یک سگمنت از شبکه است که شامل تعدای از گره ها است که این گره ها به صورت همزمان بسته داده ارسال می‌کنند و داده های آن ها با هم برخورد خواهند کرد. دامنه برخورد می‌تواند شامل کل شبکه باشد یا اینکه قسمتی از شبکه باشد. زمانی که شبکه به چند سگمنت تقسیم شود دامنه برخورد های شبکه به تعداد سگمنت ها خواهند بود. با چند سگمنتی کردن شبکه می‌توان احتمال تصادم داده ها را کاهش داد. ایراد تصادم در شبکه هایی که از هاب استفاده می‌کنند بیشتر اتفاق می‌افتد. 

نکته دیگری که از معایب هاب است عدم توانایی این تجهیز در یافتن بهترین مسیر شبکه است.

آشنایی با انواع هاب

برای اینکه انتخاب درستی از تجهیزات شبکه مانند هاب داشته باشید باید با انواع هاب آشنا باشید تا بتوانید انتخاب درستی داشته باشید. 

هاب اکتیو

هاب فعال نسبت به نوع هاب پسیو امکانات بیشتری دارد و نظارتی که بر داده های جریان یافته در شبکه انجام می‌دهد درست تر است. ویژگی نظارت گسترده باعث می‌شود هاب اکتیو بسته های داده را بررسی کند و در مورد ارسال آن ها تصمیم گیری نماید. 

از ویژگی های خوب هاب اکتیو می‌توان به تعمیر بسته های داده قبل از ارسال شدن، نگهداری کردن و توزیع داده های باقی مانده اشاره کرد. هنگامی که بسته های داده می‌خواهند در شبکه جریان پیدا کنند، اگر دارای سیگنال ضعیف باشند، هاب اکتیو اقدام به تقویت سیگنال خواهد کرد. شرط ارسال سیگنال به پورت های هاب این است که از قدرت کافی برخوردار باشد. 

هاب هوشمند

تکنولوژی استفاده شده این نوع هاب پیشرفته تر است و دارای نرم افزار های مدیریتی است که برای تحلیل شبکه و یافتن راه حل کمک کننده هستند. با سیستم مدیریت هاب هوشمند می‌توان عملکرد شبکه را ارتقا داد.