زیر ساخت شبکه یا (network infrastructure) از دسته کلماتی است که در موارد متعددی به کار گرفته شده و معانی مختلفی دارد. این کلمه اغلب برای شرح دادن مراحل نصب، آماده‌ سازی خدمات و امکانات مربوط در بخش يک عمليات خاص مانند جاده‌ ها، سیستم ارتباطی، خط‌ های ارتباطی برق و غیره… مورد استفاده قرار می‌ گیرد. در اکثر لغت نامه‌ ها برای واژه فوق تعريفی این چنینی آمده است.

در حالت کلی می‌توان گفت که منظور از زیر ساخت شبکه همان تجهیزات پسیو شبکه است که برای راه اندازی یک شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرد. در مقابل زیر ساخت شبکه ما تجهیزات اکتیو شبکه را داریم. شبکه و زیرساخت شبکه یکی از مهم‌ترین مواردی است که باید هر ارائه دهنده خدمات پشتیبانی شبکه به آن توجه کافی داشته باشد و این مورد را یک کارشناس زیر ساخت شبکه به خوبی می‌تواند اجرا کند.

در ادامه درباره زیر ساخت‌های شبکه صحبت می‌کنیم. شرکت‌های مختلفی در حال حاضر ارائه خدمات در این زمینه می‌دهند که شرکت ترازنت یکی از شناخته شده‌ترین این شرکت‌ها است که از تجهیزات شرکت سیسکو و تجهیزات شرکت مایکروسافت استفاده می‌کند.

زیر ساخت شبکه چیست؟

منظور از زیر ساخت شبکه مجموعه موراد و اقداماتی است که باعث می‌شود یک شبکه به صورت عالی و بدون مشکل به کارکرد خود ادامه دهد، در حالت کلی می‌توان گفت که زیر ساخت شبکه همان موارد است که اگر نباشند، یک شبکه نمی‌تواند کارکرد مناسبی را تجربه کند. در تعریف زیر ساخت شبکه می‌توان گفت که زیر ساخت شبکه همان سخت افزار و طراحی‌هایی است که باعث می‌شود خدمات شبکه بر بستر این زیر ساخت اجرا و پیاده سازی شود.

متخصص شبکه در طراحی پیاده سازی خدمات اکتیو شبکه و خدمات پسیو شبکه در هر دو حالت نیاز به یک زیر ساخت برای اجرا کردن این دو مورد دارد. توجه داشته باشید استفاده از یو پی اس در شبکه می‌تواند پایداری شبکه را به میزان قابل توجه‌ای افزایش دهد.

توجه به امنیت زیر ساخت شبکه از جمله موارد است که توجه به آن می‌تواند کارکرد سیستم شبکه شما را بدون هیچ ریسک و مشکلی به اجرا بگذارد.

بستری پایه ای برای ایجاد یک سازمان یا سیستم

زیرساخت شبکه
زیرساخت شبکه

با این حساب یک شبکه کامپیوتری از بخش‌های مختلفی تشکیل می‌شود. تمامی بخش‌های تشکیل دهنده زیرساخت شبکه کامپیوتری را می شود به دو گروه تقسیم کرد:

گروه اول بخش‌هایی که به نحوی زیرساخت فیزیکی شبکه را متشکل می شوند، مانند کابل‌ شبکه، کارت‌های شبکه، روترها و‌هاب‌ها و در مجموع بخش‌هایی که سخت افزاری هستند که در قسمت اول قرار می‌گیرند.

گروه دوم بخش‌هایی است که به نحوی زیرساخت منطقی یک شبکه را متشکل می‌شوند مانند سرویس DNS، پروتکل‌های شبکه، سیستم‌های آدرس دهی IP،  بخش‌های مربوط به دستیابی از راه دور و پروتکل‌های امنیتی و در مجموع قسمت‌هایی که به صورت نرم افزاری هستند در دسته دوم قرار می گیرند.

در ادامه به شرح بخش‌های مربوط به زیرساخت شبکه پرداخته می شود.

همچنین اگر نیاز به کسب اطلاعات بیشتر در رابطه با تجهیزات اکتیو شبکه دارید و یا دوست دارید بدانید اکتیو کار شبکه کیست و چه مهارت‌‌هایی باید داشته باشد، می‌توانید روی لینک‌های قبل کلیک کنید.

کار زیر ساخت شبکه چیست؟

کار اصلی زیر ساخت شبکه در اصل، ایجاد کردن بستر مناسب و حرفه‌ای برای توسعه یک شبکه بدون مشکل است. در یک زیر ساخت شبکه مناسب و حرفه‌ای آنچه که بیش از همه اهمیت دارد، روند کاری زیر ساخت شبکه است. هر چه کارکرد زیر ساخت شبکه بهتر و اصولی‌تر باشد، آن شبکه توانایی ارائه خدمات بهتر و مناسب‌تر را خواهد داشت. به نوعی می‌توان گفت که زیر ساخت شبکه‌های کامپیوتری از جمله مواردی است که نیاز اولیه هر شبکه است. هر چه زیر ساخت شبکه و سخت افزار مورد استفاده بهتر و اصولی‌تر طراحی و پیاده سازی شود خدمات بهتری را خواهید توانست مورد استفاده قرار دهید.

بخش‌های مربوط به زیرساخت منطقی شبکه

شناختن زیرساخت فیزیکی در شبکه به دلیل اینکه ماهیت فیزیکی دارند و سخت افزاری هستند جایگاه هر کدام از آنها به راحتی قابل انجام است. زیرساخت منطقی شبکه وابسته به بخش‌های مختلفی خواهد بود. معرفی هربخش از زیرساخت‌ها به شرح زیر خواهد بود که تک به تک به آنها خواهیم پرداخت.

در مقاله انواع vlan بندی شبکه در رابطه با بخش‌هایی که یک پسیو کار شبکه و یا اکتیو کار شبکه باید به آن توجه داشته باشد، مطالبی را بیان کرده‌ایم.

پروتکل شبکه

پروتکل شبکه
پروتکل شبکه

این قسمت یکی از بخش‌های مهم در ایجاد زیرساخت شبکه کامپیوتری به حساب می آید. کامپیوتر‌های داخل شبکه  بر اساس پروتکل‌های از پیش تعریف شده قادرخواهند بود با یکدیگر ارتباط برقرار کنند این پروتکل تشکیل شده از مجموعه ای قوانین کلی یا مجموعه‌های روتین قابل استفاده در شبکه هستند که سیستم از آن‌ها برای ارسال اطلاعات و داده‌ها بهره می برد.

مدل‌های شبکه

به جهت شناخت بهتر نحوه عملکرد پروتکل در ارائه خدمات شبکه باید بعضی از مدل‌های مرسوم شبکه که معماری کلی شبکه را تشریح می‌کنند آشنا شوید؛ مدل (OSI  (Open systems Interconnection به عنوان یکی از مراجع در این زمینه قابل توجه است.

در مدل بالا از هفت لایه مختلف برای شرح فرایند‌های مربوط به ارتباطات استفاده می شود.در واقع هرکدام از لایه‌ها مسئولیت انجام فرایند خاصی را به عهده دارند و ملاک و شاخص اصلی تقسیم بندی بر پایه عملیات مربوطه ای که باید در هر لایه صورت پذیرد.

مدل OSI  به عنوان یک مرجع کلی برای شناخت عملیات وابسته به ارتباطات استفاده می شود. در بخش پیاده سازی خیلی از پروتکل‌ها به صورت کامل از OSI  تبعیت نمی‌کنند اما برای آغاز و آشنایی با عملکرد یک شبکه پس از ارسال اطلاعات مدل بالا تاثیر گذار خواهد بود.

ارسال و دریافت از مسیر لایه‌های مربوط در سیستم‌های فرستنده و گیرنده انجام می‌پذیرد. داده‌ها توسط یک برنامه و گاهی توسط کاربر تولید می شوند مانند یک پیام الکترونیکی. آغاز ارسال داده‌ها از لایه نرم افزار و در ادامه با حرکت به سمت پایین در هر بخش عملیات مربوطه انجام می شود و اطلاعات به بسته‌های اطلاعاتی قبلی اضافه می شوند.

لایه های مدل Osi
لایه های مدل Osi

در آخرین بخش از لایه‌ها (لایه فیزیکی) با توجه به بستر انتقال مورد استفاده برای انتقال داده‌ها به سیگنال‌های الکتریکی، پالس‌هایی از جنس نور یا سیگنال‌های رادیویی تبدیل می شود و از مسیر کابل و یا هوا برای سیستم کامپیوتر مقصد ارسال می‌شود.

بعد از دریافت اطلاعات در کامپیوتر مقصد عملیات عکس توسط هرکدام از بخش‌های موجود در شبکه بر روی آن انجام می شود و در نهایت با رسیدن داده‌ها به لایه نرم افزار و به کمک یک برنامه استفاده از اطلاعات ارسالی توسط برنامه ی مربوط ممکن می‌شود.

شناختن ای بخش از این جهت دارای اهمیت است که در پروتکل‌های پشته ای مانند TCP/IP پروتکل‌های متعددی در لایه‌های مختلف وجود دارند و هرکدام دارای عملکرد مخصوص به خود هستند.پروتکل‌های TCP، UDP، IP از دسته پروتکل‌هایی هستند که هرکدام عملیات مربوط به خود را با توجه به لایه مشخص انجام می‌دهند.

در ادامه به معرفی اجمالی هرکدام می پردازیم. همچنین باید گفت که مدل OSI  تنها مدل قابل استفاده نیست و از مدل‌های دیگری مانند DoD  نیز استفاده می‎شود.

شما می توانید برای مشاهده خدمات پشتیبانی شبکه کلیک کنید.

پروتکل TCI/IP

این پروتکل استاندارد حال حاضر برای شبکه‌های بزرگ است.با اینکه این پروتکل کند عمل می‌کند و لازمه از استفاده از منابع بیشتری است اما به دلیل مزایای بالای آن مانند قابلیت روتینگ، استفاده در بیشتر پلت فورم‌ها و سیستم عامل‌ها همچنان در بخش استفاده از پروتکل‌ها پیشتاز است.

با استفاده از این پروتکل کاربر با در اختیار داشتن ویندوز و بعد از اتصال به شبکه اینترنت به آسانی می‌تواند ارتباط با دیگر کاربران برقرار کند حتی اگر کاربر دوم از سیستم عامل مکینتاش استفاده کند یا سیستم‌هایی که غیر از ویندوز هستند. برای مدیر‌های شبکه امروزه کمتر مکانی را می توان یافت که نیاز به داشتن دانش کافی در رابطه با TCP/IP در آن نباشد.

حتی سیستم عامل شبکه ای ناول که سالهای بسیار از پروتکل IPX/SPX برای امور ارتباطات خود استفاده می کرد در نسخه ی پنجم خود به ضرورت استفاده این پروتکل پی برد و نسخه ای اختصاصی در این زمینه ارائه کرد.

اختصاص یافتن ادرس IP  به‎صورت دستی برای هرکدام از منبع‌های ضروری در شبکه یا استفاده امکانات ضروری در شبکه سیستمی به شکل پویا و فعال به آنان IP مخصوص خواهد داد در این حالت لازم است که سرویس دهنده ای که این کار را در شبکه به عهده دارد حتما پیکربندی گردد که این کار امنیت شبکه را بالا می‌برد.

جایگاه subnet mask که به کمک آن می توان مشخص کرد که هرکدام از بخش‌های IP مربوط به شماره شناسایی (ID) شبکه بوده است و کدام بخش مربوط به شماره شناسایی کامپیوتر(host) است.

در انتها پیشنهاد می‌کنیم اگر قصد دارید بدانید چگونه به یک متخصص پشتیبان شبکه تبدیل شوید کافی است مقاله قبل را بخوانید.

با در نظر گرفتن هزینه سرور شبکه، هزینه کابل کشی، هزینه نرم افزارهای امنیتی و هزینه راه اندازی و در نهایت هزینه پشتیبانی شبکه می‌ توان هزینه زیرساخت شبکه را برآورد کرد.

روترها، سوئیچ‌ها، روترهای بی سیم و کابل‌ها از مولفه‌های زیرساخت یک شبکه کامپیوتری به شمار می‌روند. 

خدمات زیر ساخت شبکه

خدمات زیر ساخت شبکه را می‌توان مجموعه‌ای از اقدامات و خدمات قابل ارائه در نظر گرفت که هر مجموعه‌ای که نیاز به شبکه دارد، می‌تواند از همه یا بخشی از این خدمات زیر ساخت استفاده کند.

خدمات زیر ساخت شبکه شامل موارد مختلفی می‌شود که توجه به هر بخش می‌تواند در به اجرا رسیدن آن زیر ساخت با هدف مناسب، تیم و کسب و کار شما را راهنمایی کند.

طراحی و پیاده سازی زیر ساخت شبکه

اگر نیاز به پیاده سازی زیر ساخت شبکه یا طراحی زیر ساخت شبکه دارید کافی است همین حالا با مجموعه ترازنت تماس حاصل کنید و به صورت رایگان از مشاوره قبل از طراحی و پیاده سازی زیر ساخت شبکه استفاده کنید.

کیفیت زیر ساخت شبکه را به چه صورت می‌توان تشخیص داد؟

کیفیت زیر ساخت یک شبکه را می‌توان با استفاده از تجهیزات شبکه‌ای که برای این زیر ساخت استفاده شده است تشخیص داد.

منظور از زیر ساخت شبکه چیه؟

زیر ساخت شبکه مجموعه‌ای از سخت افزار است که خدمات شبکه بر بستر این زیر ساخت ارائه خدمت می‌دهد.