آیا میدانید کابل شبکه(network cable) چیست؟ دسترسی به اینترنت با استفاده از روشهای مختلفی امکان پذیر است. این روشها را به طور خلاصه میتوان به دو روش اتصال به اینترنت با کمک کابل شبکه و اتصال بیسیم تقسیم بندی کرد. کابلهای شبکه وظیفه انتقال اطلاعات را بر عهده دارند و دارای انواعی هستند و وابسته به آن که شما در چه محیطی میخواهید از کابل شبکه استفاده کنید، انتخابهای شما میتوانند متفاوت باشند. کابلهای شبکه به 3 صورت در بازار موجود است.
- کابل زوج به هم تابیده؛ این کابل جزو رایجترین کابلهای شبکه به شمار میرود که خود دارای دو نوع STP و UTP هستند. کابل STP زوج به هم تابیده شیلد دار است و در شبکههای توکن رینگ کاربرد دارد. UTP نیز زوج به هم تابیده بدون شیلد است و در اترنت کاربرد دارد.
- فیبر نوری؛ این کابل در اتصالات بین ساختمانی و یا هر ارتباطی که نیاز به سرعت بالا داشته باشد مورد استفاده قرار میگیرد. در مکانهایی چون بیمارستان، فرودگاه و یا بانکها که به پهنای بالای باند نیاز داریم این کابلها مناسب هستند.
- کابلهای کواکسیال (Coaxial) و یا هم محور؛ این دسته از کابلها نسبت به موارد فوق استفاده کمتری دارند. یکی از مهمترین دلایل رایج نبودن آن قیمت نسبتا بالای آنها است. البته مقاومت بالایی که این کابل در برابر نویزها نشان میدهد از مزیتهای مهم آن به شمار میرود.
مواردی چون برند کابل شبکهای که خریداری میکنید، اندازه مورد نیاز و … بر قیمت کابل شبکه تاثیرگذار هستند. به عنوان مثال در کابلهای زوج به هم تابیده هرچه میزان تابیده شدن جفت سیمها بیشتر باشد، قیمت کابل نیز بالاتر خواهد بود. علاوه بر قیمت کابل شبکه، هنگام خرید باید به موارد دیگری نیز توجه داشته باشید. به عنوان مثال پهنای باند، فاصله تا تجهیزات شبکه و محل عبور کابل جزو مهمترین مواردی هستند که قبل از خرید باید به آنها توجه داشته باشید. تا انتهای این مقاله از ترازنت با ما همراه باشید تا هر یک از موارد فوق را به صورت جداگانه بررسی کنیم.
کابل شبکه چیست؟
یکی از تجهیزاتی که برای انتقال اطلاعات در شبکه به آن نیاز داریم کابل شبکه است. به عبارتی به مجموعهای از سیمهای شیشهای یا مسی کابل شبکه گفته میشود که برای اتصال و انتقال داده و اطلاعات بین کامپیوترها، روترها و سوییچها استفاده میشود. کابلهای شبکه دارای انواع مختلفی هستند که انتخاب نوع مناسب آن به توپولوژی، ساختار و معماری سیستم بستگی دارد. به عنوان مثال قبل از انتخاب کابل شبکه مناسب باید موضوعاتی نظیر بزرگی شبکه، نوع پروتکلی که استفاده میشود و یا نوع توپولوژی بررسی شود. در حالت کلی کابلهای شبکه دارای دو نوع شیشهای و مسی هستند. به نوعی میتوان گفت کابلها وظیفه انتقال اطلاعات از یک کلاینت به کلاینت دیگر در شبکه را برعهده دارند.
معرفی انواع کابل شبکه
در حالت کلی در یک شبکه محلی با سه دسته کابل شبکه رو به رو هستیم. همانطور که کمی پیش اشاره کردیم کابل شبکه دارای انواع مختلفی است. کابلهای کواکسیال و یا هم محور، کابل فیبر نوری و کابل زوج به هم تابیده. کابل کواکسیال نوعی کابل مسی است که به دلیل ساختار و محافظ فلزی که در ساختار خود دارد، از تداخل سیگنالها جلوگیری میکند. این کابلها را ممکن است با عنوان کابل آنتن نیز شنیده باشید؛ چراکه در ابتدای تولید به عنوان کابل تلویزیون و برای اتصال تلویزیون به آنتن ماهواره استفاده میشد. در مقاله تفاوت کابل فیبر نوری و کواکسیال و جفت بهم تابیده به صورت کامل در مورد آنها صحبت کرده ایم.
کابلهای فیبر نوری نیز از شیشه ساخته شده و سیگنالها را با کمک پالسها و امواج نوری منتقل میکند. Single Mode و MultiMode از انواع کابل فیبر نوری هستنند. رایجترن انواع کابل شبکه، کابلهای Twisted Pair و یا کابلهای زوج به هم تابیده هستند. این کابلها خود به دو نوع STP و یا UTP تقسیم بندی میشوند. این کابلها در بسیاری از شبکههای اترنت مورد استفاده قرار میگیرند. فروشگاهها، دفاتر، مغازهها و … را میتوان مثالهایی از کاربردهای این کابلهای زوج به هم تابیده دانست.
کابلهای کواکسیال (Coaxial)
این کابلها در بازار با نام کابلهای هم محور نیز شناخته میشوند. عموما از این کابلها برای استفاده آنتنهای آنالوگ و دیجیتال تلویزیون مورد استفاده قرار میگیرد. این دسته از کابلها را میتوان کم استفادهترین نوع کابلها در نظر گرفت؛ چرا که این کابلها عموما دارای هزینه بالایی هستند و همچنین به دلیل آن که در مسافتهای طولانی افت شدید سیگنال دارند امروز به صورت خیلی محدود و در مواقعی مورد استفاده قرار میگیرند که دیگر راهکاری برای آن وجود ندارد. یکی از مزیتهایی که این کابلها در برابر آن همه عیبی که دارند آن است که این کابلها مقاومت نسبتا بالایی در برابر نویزهای ایجاد شده دارند. با توجه به نظر تکنسین شبکه های کامپیوتری نوع کابلی که برای شبکه شما مناسب است را انتخاب کنید.
کابل فیبر نوری
یکی دیگر از انواع کابل شبکه، کابلهای فیبر نوری هستند. این کابلها سرعت بسیار بالایی دارند که به همین دلیل قیمت خرید کابل نوری نسبتا بالا است. شیوه کارکرد و انتقال این کابلها به این صورت است که کابل با استفاده از لایه شیشهای و پلاستیکی شفاف درون خود نور را از یک سر کابل به سر دیگر کابل منتقل میکند.
در ابتدا و انتهای این کابلها در جایی که دقیقا نیاز به اتصال به تجهیزات وجود دارد از یک مفسر برای ترجمه کردن نور انتقال داده شده در درون کابل استفاده میشود. از این کابلها عموما در موارد نظامی، مخابراتی، پزشکی و هر جایی که نیاز به انتقال پر سرعت اطلاعات باشد مورد استفاده قرار میگیرد.
کابل زوج به هم تابیده
یکی از رایجترین کابلهایی که در شبکه از آن استفاده میشود کابل زوج به هم تابیده است. این کابل از 4 زوج به هم تابیده تشکیل شده است که هر کدام از این زوجها دارای یک رنگ خاصی است. در ابتدا و انتهای این کابلها از دو سوکت با نام سوکت RJ45 استفاده میشود.
این کابلها دارای دسته بندیهای خاصی است که سرعت انتقال اطلاعات و همچنین پهنای باند هر کدام از این دسته بندیها با یکدیگر متفاوت خواهد بود. این کابل همان طور که گفته شد دارای 6 دست بندی است که از cat1 شروع میشود و تا cat6 ادامه دارد. کابلهای زوج به هم تابیده دارای دو دسته با نامهای STP , UTP است.
کابل UTP یا Unshielded Twisted یکی از انواع کابلهای زوج به هم تابیده است که آن را با نام استاندارد U/UTP میشناسند. این کابل جزو ارزانترین کابلهای شبکه است چراکه هیچ شیلد و محافظی ندارد؛ از همین رو در شبکههایی مورد استفاده قرار میگیرد که اهمیت دادهها زیاد مطرح نیست. یکی دیگر از انواع کابلهای زوج به هم تابیده STP یا Shielded Twisted است که بیشتر در محیطهایی که نویز بیشتری دارد مورد استفاده قرار میگیرد.
کابلهای شبکه STP
این نوع از انواع کابل شبکه زوج به هم تابیده دارای یک شلید است که کارکرد این شلید جلوگیری از بروز ایجاد نویز در کابل است. عموما از این کابلها در مکانهایی استفاده میشود که محیط دارای نویز باز شد. در ادامه در رابطه با محیطهای نویز دار اطلاعاتی ارائه خواهیم کرد.
کابلهای شبکه UTP
در این کابلها بر عکس نوع کابلهای نام برده شده در بالا از هیچگونه شیلد و یا فویلی استفاده نمیشود به همین خاطر در فرآیند کابل کشی عموما زمانی از این کابلها استفاده میشود که محیط عاری از هرگونه نویز باشد. با توجه به توضیحات ارائه شده در رابطه با انواع کابلها شما به راحتی میتوانید برای محیطی که قصد راه اندازی و نصب شبکه را دارید، کابل تهیه کنید.
قیمت کابل شبکه
قیمت کابل شبکه به موارد مختلفی وابسته است توجه داشتن به این موارد در زمان خرید میتواند کارساز باشد.
- مواد اولیه مورد استفاده
- نوع کابل شبکه
- عایق دار بودن کابل شبکه
- اندازه مورد نیاز
- برند کابل شبکه
- پهنای باند و سرعت انتقال اطلاعات
موارد نام برده شده در بالا از جمله مواردی هستند که در تعیین قیمت یک کابل شبکه و به طور کلی در هزینه راه اندازی شبکه تاثیرگذار هستند.
برای خرید کابل شبکه به چه مواردی توجه کنیم؟
خرید کابل شبکه را هم میتوان یکی از مراحل کابل کشی شبکه در نظر گرفت. قبل از این که اقدام به سفارش و خرید کابل شبکه کنید باید بدانید به چه پهنای باندی نیاز دارید. کابلهای شبکه دارای پهنای باند و همچنین سرعت متفاوت هستند؛ بنابراین قبل از خرید باید به آن توجه ویژهای داشته باشید. همچنین فاصله کابل تا اتاق سرور شبکه و تجهیزات شبکه نیز مورد اهمیت است. اگر نمیخواهید هیچگونه اختلالی در شبکه بروز کند باید به محل عبور این کابل نیز توجه داشته باشید. در ادامه این مقاله از وب سایت ترازنت به بررسی مواردی در رابطه با خرید کابل شبکه خواهیم پرداخت.
به چه پهنای باندی نیاز دارید؟
میدانید که کابل شبکه دارای پهنای باند متفاوت با سرعت انتقال اطلاعات متفاوتی دارد. به همین منظور اولین موردی که باید در هنگام خرید یک کابل شبکه به آن توجه داشته باشید، پنهای باند و میزان سرعت قابل انتقال در شبکه است.
فاصله تا تجهیزات شبکه
مورد بعدی که باید در هنگام خرید کابل شبکه به آن توجه داشته باشید، فاصله تجهیزات شبکه از یک دیگر است. در صورتی که کابل شما آن میزان فاصله را ساپورت نکند، عملا نخواهید توانست ارتباط مناسبی در شبکه خود برقرار کنید؛ به همین منظور حتما فاصله کامپیوترها از هم، فاصله کامپیوترها تا هاب و در حالت کلی فاصله بین تجهیزات را به درستی مشخص کنید و پس از آن به سراغ خرید کابل شبکه بروید و در انتخاب نوع کابل استان
محل عبور کابل
محل عبور کابل موردی است که میتواند در نوع خرید کابل شما تاثیر زیادی داشته باشد؛ چراکه هر محیط نیاز به یک کابل خاص و مناسب دارد. وجود داشتن تداخل در شبکه میتواند به تنهایی باعث شود تا شبکه شما از کارکرد اصلی خودش باز بماند. محل عبور سیم اگر در کنار سیمهای برق ولتاژ بالا باشد میتواند برای شبکه مشکل ساز شود.
در این شرایط نیاز است که از کابلهای شیلد دار استفاده کنید. همچنین عبور کابل از نزدیکی مکانی که در آن موتور برق، آسانسور، گرمای زیاد و مواردی از این دست وجود داشته باشد باعث میشود تا شبکه با مشکل رو به رو شود.
آنچه در این مقاله راجعبه کابل شبکه خواندید
کابل شبکه به مجموعهای از سیمها برای اتصال و انتقال داده بین اجزا و مولفههای یک شبکه گفته میشود. جنس این کابلها به طور کلی میتواند از دو نوع مسی و یا شیشهای باشد. اما از نظر عملکرد آنها کابلهای شبکه را میتوان به سه دسته کابلهای فیبر نوری، کابل زوج به هم تابیده و کابل کواکسیال تقسیم بندی کرد.
کابلهای کواکسیال که شامل Thinnet و Thicknet هستند بیشتر در صنایع مورد استفاده قرار میگیرند؛ این سیمهای مسی سیگنالها را با استفاده از ولتاژ و جریان الکتریکی منتقل میکنند. در مکانهایی که به پهنای بالای باند نیاز داریم بهتر است که از کابلهای فیبر نوری استفاده شود چراکه این کابلها سرعت بالایی دارند و قادر هستند حجم بیشتری از داده را انتقال دهند.
نوع سوم کابلهای شبکه که جزو رایجترین آنها به شمار میروند، کابل زوج به هم تابیده است. این کابلها دارای دسته بندیهای متفاوتی مانند STP و UTP هستند که سرعت انتقال اطلاعات و پهنای باند در هر یک از آنها متفاوت است.
قیمت کابل شبکه نیز بسته به عوامل متعددی میتواند متغیر باشد؛ در طول متن به این عوامل اشاره کردهایم. قبل از آنکه اقدام به خرید کابل کنید باید مواردی چون پهنای باند، محل عبور کابل و فاصله تا تجهیزات شبکه را مورد بررسی قرار دهید.
آیا کابل لن با کابل تلفن تفاوت دارد؟
بله، کابل LAN ضخیم و دارای 8 هادی که وظیه انتقال اطلاعات را دارد، است ولی کابل تلفن نازکتر است.
کابل شبکه چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
کیفیت کابل شبکه با توجه نوع مغزی، روکش، استاندارد موردنیاز و برند آن انواع مختلفی دارد.
یک پاسخ
چند مدل کابل شبکه داریم؟ اصلا کابل های مختلیف وجودی داره؟ یعنی این که بشه دسته بندی کرد این کابل ها رو؟