رک شبکه (Network rack) محفظه‌هایی برای نگهداری تجهیزات شبکه هستند. با استفاده از رک‌ها شما می‌توانید از امن بودن وسایل و تجهیزات شبکه به درستی با خبر شوید. رک‌ها دارای دو نوع رک ایستاده و دیواری هستند. از نوع ایستاده بیشتر در محیط‌هایی که نیاز به جا به‌ جایی وجود دارد استفاده می‌شود. در ادامه این مقاله در رابطه با خرید رک و همچنین عوامل تاثیرگذار در قیمت رک اطلاعاتی را ارائه خواهیم کرد.

رک شبکه چیست و چه کاربردی دارد؟

در هنگام ارائه خدمات شبکه از تجهیزات مختلفی برای متصل کردن اجزای یک شبکه استفاده می‌شود، کابل کشی شبکه نیاز به تجهیزات و وسایل مختلفی دارد که این وسایل و تجهیزات را درون محفظه‌ای با نام رک قرار می‌دهند. درون رک وسایل و تجهیزاتی مانند روتر، مدل های مختلف سوئیچ و … جای می‌گیرد. کارکرد اصلی رک را می‌توان محفظه‌ای دانست که از ورود گرد و غبار، فشار، ضربه و هر عامل تخریب‌کننده‌ دیگری برای وسایل شبکه جلوگیری می‌کند. معمولا رک ها از بدنه و درب های فلزی و شیشه ساخته می‌شوند و این قابلیت را دارند که پاور یونیت های 3 و 4 پورت و فن را به راحتی روی آن نصب کرد. اندازه معمولی رک ها بین 4 تا 12 یونیت است و اندازه داخلی آن ببین 35و45 و یا 60 سانتیمتر است.

کاربرد اصلی رک شبکه چیست؟

رک‌ها دارای انواع مختلفی است که در ادامه به بررسی انواع آن خواهیم پرداخت.

انواع رک شبکه

همان طور که در بالا گفته شد رک‌ها وسیله‌ای برای محافظت از تجهیزات شبکه است. این محافظ‌ها در اندازه و سایزهای مختلفی طراحی و تولید می‌شوند و به صور کلی در دو مدل رک دیواری و رک ایستاده تولید می‌شوند. به هنگام راه اندازی اتاق سرور و استفاده از خدمات شبکه به نکات مهم نصب رک نیز باید توجه ویژه‌ای داشته باشید.

رک شبکه دیواری چیست؟

یک نوع رایج از رک‌ها را می‌توان رک‌های دیواری در نظر گرفت. همان طور که از نام این رک‌ها مشخص است این رک‌ها به راحتی روی دیوار نصب می‌شوند. از این رک‌ها عموما برای کاربردهای خانگی و یا در محیط‌هایی که نیاز به جا به جایی تجهیزات شبکه وجود ندارد استفاده می‌شود. از رک دیواری شبکه در شبکه‌هایی استفاده می‌شود که نیاز به جا به جایی تجهیزات به میزان حداقلی است..

رک شبکه ایستاده چیست؟

نوع دیگری از رک‌های شبکه رک ایستاده شبکه است. این رک همان طور که از نامش مشخص است، به صورت ایستاده طراحی شده است. از این رک عموما برای محیط‌هایی استفاده می‌شود که نیاز به تجهیزات شبکه زیادی دارند و همچنین این امکان وجود دارد که تجهیزات شبکه نصب شده در رک نیاز به جا به جایی داشته باشند.

در این نوع از رک‌ها شما می‌توانید از سیستم خنک کننده اختصاصی خود استفاده کنید. این رک‌ها عموما قابلیت باز شدن از طرفین را دارد. یکی از مکان‌هایی که از این گونه رک‌ها در آن استفاده می‌شود، محیط‌هایی مانند دیتا سنترها هستند.

یک رک از چه تجهیزاتی تشکیل شده است؟

یک رک می‌تواند تنها یک محفظه خالی برای نگهداری تجهیزات شبکه باشد یا می‌تواند دارای قطعات اختصاصی نیز باشد که با توجه به اینکه متخصص راه اندازی شبکه شما چه تجهیزات رک شبکه را لازم بداند متفاوت است همچنین با توجه به استراتژی که تکنسین برای آرایش رک شبکه در نظر گرفته است ممکن است مشخصات رک شبکه، تعداد و جنس رک شبکه تغییراتی داشته باشد. به همنین علت قبل از خرید هرگونه تجهیزات از خدمات مشاوره شبکه ترازنت استفاده کنید. در ادامه به بررسی قطعات و متعلقات رک خواهیم پرداخت.

لایت پنل

اصولا در رک‌ها برای داشتن روشنایی از یک لایت پنل استفاده می‌شود. وجود این قطعه درون رک شبکه باعث می‌شود تا اجزای آن به خوبی در طول شب قابلیت مشاهده داشته باشند.

قفل رک

در رک‌ها عموما برای جلوگیری از خراب کاری‌های مختلف از قفل‌ها استفاده می‌کنند. وجود این قفل روی رک باعث می‌شود افراد به راحتی نتوانند به تجهیزات درون رک دسترسی داشته باشند.

پیچ و مهره

قطعات و تجهیزات رک عموما به وسیله پیچ و مهره با یک دیگر متصل می‌شوند. هر چند که رک‌های مختلفی وجود دارند اما عموما همه رک‌ها از پیچ و مهره برای متصل کردن اجزای یک رک استفاده می‌کنند.

بلانک پنل

یکی از تجهیزاتی که باعث می‌شود دسترسی به وسایل حساس داخل رک کمتر شود، بلانک پنل است. این بلانک‌ها دارای ابعاد و اندازه‌های مختلفی هستند که وابسته به نوع رک خریداری می‌شوند.

مانیتور درون رک شبکه

عموما برای ایجاد هماهنگی میان اجزای داخلی هر رک از یک مانیتور استفاده می‌شود. این مانیتورها دارای اینچ‌های مختلفی است که وابسته به نوع رک می‌توانید اندازه مناسب را انتخاب کنید.

سینی رک

برای طبقه بندی کردن اجزای داخلی رک از این سینی استفاده می‌شود. سینی‌های رک در دو مدل متحرک و ثابت طراحی شده‌اند. از نوع متحرک این سینی‌ها برای قرار دادن موس و کیبورد و از نوع ثابت آن برای نگهداری تجهیزات داخلی رک مانند ماژول‌های سرور استفاده می‌شود. توجه داشته باشید که برای تهیه سینی باید به وزن داخلی تجهیزات توجه شود.

فن

یکی از مهم‌ترین مواردی که عموما در تمامی رک‌ها موجود است، فن است. وابسته به آن که رک شما در چه ابعادی طراحی شده است، فن‌های آن هم می‌تواند دارای توان و همچنین تعداد مختلفی باشد. عموما در رک‌های شبکه دیواری، از دو فن در بالا و دیگری در قسمت زیرین رک استفاده می‌شود تا به خوبی گردش هوا در آن جریان داشته باشد.

حرارت سنج درون رک

یکی از مواردی که روی رک‌های پیشرفته قرار دارد، حرارت سنج است. این قطعه کارکرد سنجش میزان دمای داخل رک را بر عهده دارد. می‌دانیم که گرم شدن بیش از اندازه برای رک می‌تواند مشکل ساز شود به همین منظور پیشنهاد می‌شود در هنگام خرید رک حتما به این مورد توجه داشته باشید، هرچند که در حال حاضر تمامی رک‌ها از این قابلیت پشتیبانی می‌کنند.

پاور ماژول رک

یکی از قسمتی‌‌های دیگری که درون هر رک وجود دارد پاور ماژول است. این ماژول وظیفه رساندن برق به قسمت‌های مختلف رک و تجهیزات متصل شده به آن را بر عهده دارد.

برای خرید رک شبکه به چه مواردی باید توجه کرد؟

موارد زیادی وجود دارد که شما باید قبل از اقدام به خرید کردن رک در رابطه با آن به خوبی اطلاعات کسب کرده باشید. مواردی مانند ارتفاع، عرض و عمق رک از جمله مواردی است که شما باید به آن اشراف کامل داشته باشید.

حجم تجهیزاتی که برای قرار گیری درون رک به آن نیاز دارید مورد بعدی است که باید به آن توجه ویژه‌ای داشته باشید. در ادامه این مقاله در رابطه با قیمت رک و همچنین عوامل تاثیر گذار در قیمت رک اطلاعاتی ارائه خواهیم داد.

قیمت رک شبکه

موارد مختلفی می‌تواند در قیمت رک شبکه تاثیر گذار باشد. از اندازه و ابعاد رگ گرفته تا کیفیت ساخت و اجزای تشکیل دهنده آن، در ادامه به چند مورد تاثیر گذار در قیمت رک را مشاهده خواهید کرد.

  • اندازه و ابعاد رک
  • کیفیت ساخت رک
  • برند تولید کننده
  • میزان حجم داخلی
  • فناوری‌ها و تکنولوژی‌های خنک سازی رک
  • و ….

موارد نام برده شده در بالا از جمله موارد مهم و اساسی در قیمت یک رک بود. شما با توجه به این موارد می‌تواند رک مورد نظر خود را انتخاب کنید.

بهترین مارک های رک شبکه در بازار ایران کدام است؟

رک آماد سیستم، رک تیام شبکه، رک متا الکترونیک، رک اچ پی ای HPA، رک اچ پی آی HPI، رک پایا سیستم

چگونه اندازه یونیت رک خریداری شده را متوجه شویم؟

ارتفاع رک شبکه را بر 4.4 سانتیمتر تقسیم کنید، عدد بدست آماده یونیت رک شبکه شما است.