مدیر شبکه (Network Administrator) یا ادمین شبکه؛ فردی که است که وظیفه نگهداری از سخت افزار و نرم‌افزار رایانه‌های یک شبکه کامپیوتری را دارد. جایگاه مدیر شبکه در یک سازمان به طور معمول در دسته‌بندی سطح میانی قرار می‌گیرد و معمولا با کاربران رابطه ندارد. به نظر ترازنت مدیریت یک شبکه روی دوش Network Manager است، این فرد مهندس‌ها و تکنسین‌هایی که روی شبکه‌های کامپیوتری کار می‌کنند را مدیریت می‌کند تا شبکه یک شرکت توسعه پیدا کند.

وظایف مدیر شبکه

در بخش زیر با جزئیات وظایف ادمین شبکه را بررسی می‌کنیم:

حفظ امنیت شبکه

مدیر شبکه باید بر روی ترافیک ورودی و خروجی سایت آگاهی داشته باشد و هر گونه نفوذ مشکوک به شبکه را پیگیری کند تا امنیت شبکه  حفظ شود. یکی از کارهایی که مدیر شبکه برای امنیت شبکه باید انجام دهد، رمزگذاری داده‌هایی است که در شبکه موجود است. یک مدیر شبکه باید بر روی سیاست‌های امنیتی شبکه تسلط داشته باشد تا بتواند اطلاعات سازمان و کاربران آن را محفوظ نگه دارد.

پشتیبانی و نگهداری از شبکه

مهم‌ترین وظیفه مدیر شبکه این است که اگر مشکلی در شبکه وجود داشت، باید سریعا آن را بیابد و ایراد را به کارشناسان شبکه اطلاع دهد تا آن را رفع کنند. مدیر شبکه باید به سخت‌افزار و نرم‌افزار سیستم‌ها تسلط داشته باشد تا بتواند مشکلات را ردیابی و برطرف کند؛ البته این کار را به صورت نظارت و مدیریت انجام می‌دهد.

از آنجایی که تکنولوژی مداوم در حال پیشرفت است، مسئولیت بروزرسانی و آپدیت سیستم‌های سازمان بر عهده مدیر شبکه است. به صورت کلی به این عمل پشتیبانی شبکه نیز می‌گویند.

مدیریت صحیح

مدیریت صحیح یکی از وظایف مدیر شبکه است که در زیر به آن‌ها اشاره کرده‌ایم:

  • ادمین شبکه باید شبکه را به گونه‌ای طراحی کند که شبکه کمترین هزینه را با بیشترین بازدهی داشته باشد؛ پس مدیریت بودجه شبکه بر عهده مدیر شبکه است.
  • مدیر شبکه باید کارکنان ماهر را پیدا کند و آنها را برای شبکه سازمان استخدام کند. او حتی می‌تواند به کارکنان شبکه اصول مربوط به آن را آموزش دهد تا هر کدام از آنها بتوانند بهترین خود را برای بهبود شبکه و وضعیت آن به کار بگیرند.
  • مدیر شبکه باید میان کارمندان تیم ارتباط بگیرد و نیاز آنان را برطرف کند. اینگونه می‌توان با همکاری با یکدیگر بهترین تیم شبکه را داشته باشند.
  • هر چند وقت، مدیر شبکه باید به مدیر ارشد سازمان یا شرکت گزارش کاری را در مورد شبکه و کارهایی که در طول مدت برای آن انجام داده است ارائه کند.

نصب و پیکربندی تجهیزات شبکه

یک مدیر شبکه باید بتواند نصب و پیکربندی تجهیزات شبکه را به خوبی انجام دهد، به عنوان مثال: نصب سوئیچ شبکه، روترها، فایروال‌ها و سایر دستگاه‌های شبکه را به خوبی نصب و پیکربندی کند. در مرحله‌های بعد باید بتواند به‌روزرسانی این دستگاه‌ها را انجام دهد و از عملکرد صحیح آن‌ها اطمینان خاطر پیدا کند.

مانیتورینگ سیستم‌های کامپیوتری

یک مدیرشبکه باتجربه، باید بتواند مانیتورینگ شبکه یا نظارت بر روی آن را به درستی انجام دهد. یعنی طبق یک برنامه زمانبندی شده مدام عملکرد زیر ساخت و تجهیزات شبکه را مورد پایش قرار دهد. به عنوان مثال با ابزارهای لازم مانند نرم افزار PRTG باید نظارت بر شبکه را به خوبی انجام دهد.

برقراری ارتباط با مسائل شبکه

مدیریت شبکه و گزارش خرابی شبکه به کارمندان و مدیران، از وظایف اصلی ادمین شبکه است.

رفع مشکلات پیکربندی نرم افزار و سخت افزار

اگر در شبکه مشکلات احتمالی سخت افزاری یا نرم‌افزاری رخ بدهد، یک مدیر شبکه می‌تواند پشتیبانی درخواستی در آن حوزه را داشته باشد. شاید لازم باشد که ادمین شبکه تک تک سیستم‌ها را مورد بررسی قرار دهد تا مشکل اصلی را پیدا کند و قبل از ایجاد مشکل بزرگتر جلوی آن را بگیرد.

حقوق مدیر شبکه چقدر است؟

درآمد مدیر شبکه در سازمان‌های دولتی با شرکت‌های خصوصی متفاوت است. اگر مهارت مدیر شبکه بالا باشد این درآمد می‌تواند به بالای 40 میلیون تومان در ماه برسد. اگر درآمد دلاری کسب کنید، این حقوق میان 35 الی 70 هزار دلار است.

ابزار و مهارت‌هایی که یک مدیر شبکه باید بداند

  • دانش عمیق در مورد شبکه و مسائل مربوط به آن
  • تجربه بالا در کار با سیستم‌های نرم‌افزار و سخت افزار مانند لینوکس و ویندوز
  • مهارت خوب ارتباطی میان افراد سازمان

بازار کار مدیر شبکه در ایران و خارج

با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی شرکتی نیست که در آن کامپیوتر نباشد. پس در تمامی ارگان‌ها نیاز به مدیر شبکه احساس می‌شود. در نتیجه بازار کار مدیر شبکه چه در ایران و چه در کشورهای خارجی خوب است.

دانشگاه‌های معتبر برای شغل مدیر شبکه

در دانشگاه‌های امیرکبیر، شهید بهشتی، صنعتی اصفهان، فردوسی مشهد می‌توانید بهترین آموزش‌های مربوط به مدیر شبکه شدن را ببینید و از آن کسب علم کنید.