امروزه استفاده از سیستم تلفن سانترال برای هر کسب و کار بزرگ و کوچکی واجب به نظر می‌رسد. با در نظر گرفتن پیشرفت تکنولوژی و افزایش نیاز به انجام امور به صورت غیرحضوری؛ استفاده از تلفن‌های سانترال می‌تواند کار و ارائه خدمات به مشتریان را بسیار سریع‌تر و راحت‌تر کند.

با استفاده از سیستم سانترال می‌توانید به راحتی میان تمام واحدها و شعبه‌های یک یا چند اداره یا شرکت ارتباط ایجاد کنید. دستگاه‌های سانترال انواع گوناگونی دارند که می‌توان با توجه به نیاز شرکت از هر یک از آن‌ها استفاده کرد. نصب تلفن سانترال را می‌توان یکی از مراحل مهم برای استفاده از این سیستم برشمرد. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم به آموزش نصب تلفن سانترال (PBX installation training) بپردازیم. با خدمات شبکه ‌ترازنت همراه شوید.

آموزش نصب تلفن سانترال

مراحل نصب تلفن سانترال

سانترال یکی از مهم‌ترین تجهیزاتی است که برای استفاده از خدمات ویپ به آن احتیاج است و نصب آن اهمیت بسیاری دارد. در حالت کلی نصب تلفن‌های سانترال به دو صورت ساده و پیچیده تقسیم بندی می‌شوند. تلفن‌های سانترال موجود در بازار به دو دسته تلفن‌های پرظرفیت و کم ظرفیت تقسیم‌بندی می‌شوند.

برای نصب تلفن سانترال پرظرفیت و کم ظرفیت باید توجه داشت که تلفن‌های سانترال کم ظرفیت از محدودیت خطوط داخلی و شهری برخوردار هستند و برای کسب و کارهای کوچک و اداراتی که بیشتر با تماس‌های مشتری سر و کار دارند استفاده می‌شود. در مقابل تلفن‌های سانترال پرظرفیت محدوده‌ی بیشتری از شماره‌ها را در برمی‌گیرند و برای مراکز و سازمان‌های بزرگ استفاده می‌شوند. امکان شنود خطوط یکی از کارایی‌های تلفن سانترال پرظرفیت است.

در نوع تلفن‌های پرظرفیت به دلیل آن که فرآیند نصب آن تخصصی و پیچیده است، هزینه بیشتری برای نصب این گونه از تلفن‌ها عموما دریافت می‌شود. مراحل نصب یک تلفن سانترال از قسمت‌های مختلفی طراحی و ساخته شده است:

اولین قدم برای نصب یک سیستم سانترال آن است که محل نصب سیستم را به درستی تشخیص دهید، عدم جایگذاری درست سیستم سانترال در محل مناسب می‌تواند مشکلات مختلفی را در هنگام نصب و همچنین در هنگام استفاده به وجود آورد. بهترین مکان برای نصب این سیستم محلی است که از هرگونه گرد و غبار عاری باشد و همچنین در نزدیکی پست مخابراتی قرار نداشته باشد.

دومین قدم برای نصب تلفن سانترال آن است که نقشه مخابراتی مناسبی برای به اجرا گذاشتن در اختیار داشته باشید. پس از آن که نقشه پیاده سازی و نصب سانترال را در اختیار داشتید می‌توانید اقدام به کابل کشی شبکه کنید.

سومین قدم آن است که شما آرایش مناسب برای پست و سیم‌بندی داخلی سیستم سانترال در نظر بگیرید. متخصص نصب تلفن سانترال به خوبی می‌داند که باید چه سیستمی را برای سیم کشی داخلی سانترال در نظر بگیرد.

چهارمین مرحله آن است که شما به درستی تلفن سانترال را در محل تعیین شده نصب کنید. توجه داشته باشید اگر نیاز است که تجهیزات دیگری به این سیستم افزوده شود باید محل این تجهیزات به درستی تشخیص داده شود و پس از بررسی دقیق، تجهیز نصب شود.

در مرحله آخر نوبت به تنظیم سیستم می‌شود. وابسته به امکانات و تجهیزات نصب شده در سیستم، تنظیمات و پیکربندی متفاوتی مورد نیاز خواهد بود. در ادامه این مقاله از وب‌سایت ترازنت به بررسی دقیق مراحل نصب تلفن سانترال اشاره خواهیم کرد.

آموزش نصب تلفن سانترال

آموزش نصب تلفن سانترال

تلفن‌های سانترال را می‌توان به دو دسته کم‌ظرفیت و پرظرفیت تقسیم کرد. واضح است که دستگاه‌های پرظرفیت امکانات بیش‌تری را ارائه داده و نصب پیچیده‌تری نیز خواهند داشت.

به طور کلی می‌توانید برای نصب تلفن سانترال از متخصصان با تجربه و خدمات مشاوره شبکه در این زمینه کمک بگیرید، اما شاید بهتر باشد که با مراحل نصب سانترال نیز آشنا شوید. مراحلی که باید برای نصب سیستم سانترال در اداره خود طی کنید عبارت است از:

یافتن محل مناسب برای نصب تلفن سانترال

محل نصب central phone

اولین کاری که باید پیش از هر چیز انجام دهید، انتخاب مکانی مناسب برای نصب سیستم سانترال است. نکته‌ای که باید در انتخاب محل نصب گوشی تلفن سانترال به آن توجه کنید، داشتن فاصله کافی دستگاه سانترال از زمین است؛ بدین ترتیب می‌توانید مطمئن باشید که گرد و غبار و همچنین رطوبت کم‌تری به دستگاه منتقل می‌شود.

علاوه بر این توجه داشته باشید که محل نصب باید از هرگونه رطوبت و وسایل حرارتی دور باشد. بهتر است دستگاه سانترال را به فاصله 1 تا 2 متر از پست مخابراتی قرار دهید.

تهیه نقشه مخابراتی مناسب و کابل‌کشی

نقشه مخابراتی برای نصب تلفن PBX

دومین مرحله از آموزش نصب تلفن سانترال، تعیین مسیری است که خطوط مخابراتی از خطوط ورودی مخابرات به سانترال و کاربران می‌رسند. پس از تعیین این مسیر باید نقشه‌ای مناسب و استاندارد برای شماره خطوط مخابراتی و رنگبندی آن‌ها، و همچنین رنگبندی کابل‌های داخلی تهیه کنید.

برای سیم کشی تلفن سانترال این نکته را در نظر داشته باشید که برای داخلی‌های دیجیتال و آنالوگ، دو رشته سیم برای داخلی‌های هیبرید، دو رشته سیم برای زوج اول و دو رشته سیم نیز برای زوج دوم برای داده‌ها کشیده شود.

در تهیه نقشه نیز توجه داشته باشید که در هر نقطه‌ای که اتصالی وجود دارد (مانند پست و ترمینال) باید با تفکیک رنگ زوج سیم‌های ورودی و خروجی و همچنین شماره پورت‌ها درج شوند. سطح دسترسی کاربران و برنامه‌ریزی مرکز را نیز در تهیه نقشه خود در نظر داشته باشید.

آرایش پست و سیم‌بندی‌های داخلی

سومین مرحله که اهمیت بالایی نیز دارد در نظر گرفتن سیم‌بندی‌های داخلی‌ها است. در این مرحله باید پس از در نظر داشتن نوع داخلی و همچنین رنگبندی کابل مخابراتی، زوج سیم‌های مرتبط با داخلی‌ها را از مرکز تلفن تا پریز تلفن کاربر آرایش دهید.

این آرایش نیز به ترتیب از مرکز تلفن تا کابل آنفولان، و پس از آن به پست و در نهایت به پریز تلفن کاربر انجام می‌شود. سیم‌ها در آخرین مرحله درون پریزهای تلفن قرار داده می‌شوند. توجه داشته باشید که برای داخلی‌های دیجیتال و آنالوگ سیم‌ها در دو پین مرکزی و برای داخلی‌های هیبرید، دو رشته بوق در دو پین مرکزی، و دو رشته دیتا در پین‌های کناری پریز تلفن بسته می‌شوند.

برای راحت‌تر شدن سیم‌بندی‌ها و ایجاد نظم بیش‌تر در آرایش پست می‌توانید کابل ورودی خطوط شهری را به ترمینال کروز متصل کرده و کابل‌های خطوط داخلی را نیز با ترتیب به ترمینال کروز متصل کنید.

نصب تلفن سانترال

در چهارمین مرحله از آموزش نصب تلفن سانترال، باید با توجه به دستور‌العمل‌های نوشته شده در دفترچه راهنمای نصب تلفن سانترال، دستگاه را به درستی نصب کنید. در ابتدا پایه‌ها یا پیچ‌های لازم را بر روی دیوار قرار داده و سپس مرکز تلفن را در محل مناسب خود قرار می‌دهید.

اگر قصد استفاده از تجهیزات جانبی دیگری مانند دستگاه ضبط مکالمه یا باطری بک‌اپ را دارید، آن‌ها را در همین مرحله در جای مناسب خود قرار دهید. زمانی که از نصب دستگاه تلفن و دیگر دستگاه‌های جانبی اطمینان پیدا کردید، می‌توانید به مرحله بعدی نصب بروید.

تنظیم کردن سانترال

تنظیم کردن سانترال

در آخرین مرحله از نصب تلفن سانترال، می‌توانید برنامه‌ریزی این سیستم را انجام دهید. توجه داشته باشید که برنامه‌ریزی تلفن سانترال می‌تواند به دو روش pt-programming و pc-programming انجام شود. سعی کنید این مراحل را نیز مطابق با دستورالعمل‌های دفترچه راهنما پیش ببرید.

برای راه اندازی تلفن سانترال و تنظیمات بهتر است ابتدا تنظیمات داخلی مانند شماره و نام داخلی‌ها و همچنین ساعت و تاریخ سیستم را انجام دهید. پس از آن خطوط شهری بر روی سیستم طبقه‌بندی شده و بر اساس نیاز شما سطح دسترسی و همچنین زنگ خور هر خط شهری برای تمام داخلی‌ها انجام می‌پذیرد. در انتها نیز می‌توانید تنظیماتی دلخواه مانند تنظیمات مربوط به تلفن گویا، گروه زنگ خور، ساعات کاری، و… را انجام دهید.

آنچه در مقاله آموزش نصب تلفن سانترال بیان شد

ما در این مقاله از وب سایت ترازنت به بررسی دقیق مراحل نصب تلفن سانترال پرداختیم. گفتیم نصب سیستم سانترال از مراحل مختلفی تشکیل شده است. از جمله مراحل راه اندازی تلفن سانترال یافتن محل مناسب برای نصب سانترال، تهیه نقشه مخابراتی + کابل کشی، آرایش پست و سیم بندی‌های داخلی، نصب تلفن سانترال و تنظیم کردن سانترال مراحلی است که باید برای نصب تلفن سانترال طی کنید.

توجه داشتن به تک تک مراحل انجام نصب باعث می‌شود تا بدون مشکل بتوانید از سیستم بدون مشکل استفاده کنید. از این که در این مقاله با ما همراه بودید از شما سپاسگزاریم.

تفاوت تلفن سانترال پرظرفیت و کم ظرفیت در چیست؟

تلفن‌های سانترال پرظرفیت برای شرکت‌های گسترده و بزرگ با محدوده شماره‌های بیشتر استفاده می‌شوند؛ در حالیکه تلفن‌های سانترال کم ظرفیت برای سازمان‌های کوچک‌تر و اداراتی که تماس‌های مشتریان زیاد است به کار می‌روند.

در هنگام سیم‌کشی تلفن سانترال باید به چه نکاتی توجه کرد؟

همانطور که در مقاله گفته شد، مهم‌ترین مرحله نصب سانترال، سیم بندی است. پیش از این کار باید از رنگ‌بندی کابل‌ها و آرایش آن اطلاعات لازم را کسب کرد و سپس اقدام به سیم‌کشی نمود.