مدیریت متمرکز شبکه (Centralized network management) را بطور کلی می‌توان به دو دسته مدیریت متمرکز و غیر متمرکز تقسیم بندی کرد. آیا سازمان‌ها بیشتر از شبکه‌های متمرکز استفاده می‌کنند یا شبکه‌های غیر متمرکز؟ شبکه‌های متمرکز و غیر متمرکز هر یک چه مزایا و معایبی دارند؟

به مدیریت شبکه‌ای که در اطراف یک سرور ساخته شده است مدیریت متمرکز شبکه گفته می‌شود. به عبارتی با راه اندازی یک سرور مرکزی نگهداری دستگاه‌های موجود در شبکه و پیگیری داده‌های مورد نیاز به شکل ساده‌تری صورت خواهد گرفت. البته که باید این موضوع را نیز در نظر داشت که در مدیریت متمرکز شبکه، با خرابی سرور تمام بخش‌های شبکه با مشکل مواجه خواهند شد. راه اندازی شبکه و مدیریت کردن آن کار چندان راحتی نیست و گاهی حتی نیاز به دریافت خدمات پشتیبانی شبکه هم خواهید داشت.

با این حال مدیریت متمرکز شبکه بیشتر در راس توجه سازمان‌ها قرار دارد چراکه مدیریت غیر متمرکز شبکه به نیروی کار بیشتری نیاز دارد به همین خاطر اغلب سازمان‌ها از مدیریت متمرکز و مدیریت غیر متمرکز شبکه با یکدیگر استفاده می‌کنند. یک شبکه کامپیوتری متمرکز در یک سازمان از دستگاه‌های مختلف و سیستم‌های توزیع نیرو تشکیل شده است. آیا می‌توان تمامی این دستگاه‌ها و سرویس‌ها را از طریق یک سرور کنترل کرد؟ بله با مدیریت متمرکز شبکه این امکان وجود دارد.

در یک سازمان ممکن است دستگاه‌های مختلف، تجهیزات و نرم افزارهای متفاوتی وجود داشته باشد که کار با هر یک از آن‌ها پیچیدگی‌های زیادی دارد. از همین‌رو سازمان‌ها اغلب تمایل دارند که راهی برای اتصال تمامی این تجهیزات و نرم افزارها به شبکه پیدا کنند تا استفاده از این تجهیزات را ساده‌تر کنند. گاهی اوقات برخی از شرکت ها ترجیح می دهند که از یک مشاوره شبکه کمک بگیرند. زمانی که سیستم‌های مدیریتی بیشتر می‌شوند با مدیریت متمرکز شبکه می‌توان شبکه را به سادگی مدیریت کرد. برای مثال در مدیریت متمرکز شبکه مدیریت اموری چون ذخیره اطلاعات، عیب یابی شبکه های کامپیوتری و کنترل دسترسی کاربران به بخش‌های مختلف شبکه بسیار راحت‌تر خواهد شد. 

همیشه می‌توان شبکه را به صورت متمرکز مدیریت کرد؟
همیشه می‌توان شبکه را به صورت متمرکز مدیریت کرد؟

آیا همیشه می‌توان شبکه را به صورت متمرکز مدیریت کرد؟

برای پاسخ به این سوال باید موضوع مهم دیگری را بررسی کنیم و آن موضوع این است که آیا مدیریت متمرکز شبکه همیشه مفید است؟ برای پاسخ به این سوال باید علاوه بر مدیریت متمرکز شبکه، با مفهوم مدیریت غیر متمرکز شبکه نیز آشنا باشید. در اصطلاحات شبکه های کامپیوتری زمانی که طراحی شبکه به گونه‌ای صورت می‌گیرد که بار کاری در شبکه به جای اینکه بر یک سرور مرکزی متکی باشد، بین سیستم‌های مختلف توزیع می‌شود به آن مدیریت غیر متمرکز شبکه گفته می‌شود.

با این تفاسیر می‌توان گفت مدیریت متمرکز شبکه زمانی بیشترین تاثیر خود را نشان می‌دهد که برنامه‌هایی در سیستم وجود داشته باشند که با عملکرد کلی شبکه در تداخل است. عموما در سازمان‌هایی با سرویس‌هایی که با صدا، داده یا ویدیو کار می‌کنند چنین مشکلاتی وجود دارد؛ این سازمان‌ها می‌توانند از مدیریت متمرکز شبکه بهره‌مند شوند. 

مزایای مدیریت متمرکز شبکه چیست؟

تصور کنید در سازمان شما برنامه‌ها و نرم افزارهای مختلفی وجود دارد که تمامی کارکنان سازمان باید از این نرم افزارها استفاده کنند. در چنین شرایطی اگر بخش‌های مختلف شبکه از یکدیگر جدا شده باشند آیا دسترسی به این سیستم‌ها و نرم افزارها دشوار نمی‌شود؟ این در حالی است که مدیریت متمرکز شبکه امکان نصب سریع‌تر این برنامه‌ها و دسترسی ساده‌تر کاربران به آن‌ها را فراهم می‌کند.

از دیگر مزایای مدیریت متمرکز شبکه می‌توان به درک بهتر عملکردهای شبکه از سوی مدیر شبکه اشاره کرد. به عبارتی دیگر مدیریت متمرکز شبکه، مدیریت شبکه را برای مدیران آن شبکه ساده‌تر و قابل دسترس‌تر می‌کند. زمانی که تمامی عملیات شبکه بر روی یک سرور مرکزی متمرکز می‌شود، مدیران شبکه راحت‌تر می‌توانند پیشبینی کنند که ایجاد تغییر در بخش‌های مختلف شبکه، چه تاثیری بر روی عملکرد کلی آن شبکه خواهد گذاشت.

مزیت دیگر مدیریت همه جانبه است. بطور کلی مدیریت شبکه به معنای نظارتی کلی بر تمامی عملکرد شبکه است. برخی مواقع موارد مهمی چون امنیت یا ترافیک شبکه آنطور که باید مورد توجه مدیران شبکه قرار نمی‌گیرد. زمانی که مدیریت شبکه را متمرکز می‌کنید، امکانی در اختیار مدیر شبکه قرار می‌گیرد که بتواند پارامترهای عملیاتی بیشتری چون مدیریت ترافیک یا امنیت شبکه را کنترل کند.

کابل کشی حرفه ای شبکه می تواند در مزایای کنترل و مدیریت شبکه تاثیرگذار باشد. سعی کنید کابل کشی سیستم مدیریت متمرکز شبکه خود را به مجموعه ای دقیق و حرفه ای بسپارید. ترازنت با بیش از چندین سال تجربه در زمینه خدمات شبکه می تواند کابل کشی حرفه ای و مطلوبی را به مشتریان و کاربران خود ارائه دهد.

مزایای مدیریت متمرکز شبکه 
مزایای مدیریت متمرکز شبکه 

ویژگی‌های مدیریت متمرکز شبکه 

مدیریت متمرکز منابع شبکه همانند دیگر خدمات شبکه، ویژگی های خاص خود را دارد. ویژگی های مدیریت منابع شبکه را در این بخش مجموعه ترازنت توصیف کرده است.

  • این امکان را به شما می‌دهد که برای مدیریت، نظارت و تجزیه و تحلیل عملکرد شبکه از نرم افزارهای تخصصی استفاده کنید. 
  • می‌توانید تجهیزات شبکه را به منابع خاصی اختصاص دهید.
  • به راحتی برای ظرفیت اضافی و باقی مانده شبکه برنامه ریزی کنید.
  • دسترسی کاربران مختلف شبکه به بخش‌های متفاوت را کنترل کنید.
  • وقایع را ثبت کنید و بر روی مجوزهای کاربران و رمزهای عبور به لحاظ امنیتی کنترل بیشتری داشته باشید.
  • از راه دور اقدام به بارگیری نرم افزارهای مورد نیاز کنید. 
  • مدیریت شبکه را در عین کارایی و ثبات بیشتر، اقتصادی‌تر انجام دهید.
  • تعداد ادمین‌ها و نیروهای IT را کاهش داده و از این طریق بودجه سازمان خود را ذخیره کنید چرا که مدیریت متمرکز شبکه فشار کاری را از روی دوش مدیران شبکه بر می‌دارد.
  • در مدیریت متمرکز شبکه تمام داده‌ها و اطلاعات بر روی یک سیستم مرکزی ذخیره سازی می‌شوند بنابراین برای دستیابی به آن‌ها تنها باید به یک محل مراجعه کنید.
ویژگی های مدیریت متمرکز شبکه

شبکه‌های متمرکز بهتر هستند یا شبکه‌های غیر متمرکز؟

همان‌طور که ابتدای مطلب نیز اشاره کردیم مدیریت متمرکز و غیر متمرکز شبکه هر یک مزایا و معایب خاص خود را دارند. برای مثال بزرگ‌ترین عیب ‌های متمرکز این است که اگر سرور مرکزی دچار اختلال شود، سیستم‌های کلاینت متصل به آن نیز نمی‌توانند درخواست‌های خود را برای پردازش ارسال کنند. علاوه بر این موضوع، برای مقیاس پذیری نیز در شبکه های مدیریت متمرکز با محدودیت‌هایی مواجه است. از همین‌رو به سازمان‌ها و کسب و کارهایی که فعالیت آن‌ها دارای نوسانات دوره‌ای است توصیه می‌شود از مدیریت متمرکز شبکه استفاده نکنند. 

اگرچه مدیریت متمرکز شبکه از نظر هزینه و نیروی کار و… اقتصادی‌تر است اما در مدیریت غیر متمرکز شبکه می‌توان به مزایایی چون داشتن حریم خصوصی بیشتر، مقیاس پذیری و قابلیت اطمینان بیشتر به سیستم اشاره کرد. مدیریت غیر متمرکز شبکه برخلاف مدیریت متمرکز شبکه نقطه شکست تنها ندارد؛ به این معنی که کامپیوتر هر یک از کاربران متکی به یک سرور مرکزی نیست. مقیاس پذیری این شبکه‌ها از دیگر مزایای آن‌ها به شمار می‌روند. در شبکه غیر متمرکز اگر قصد داشته باشید توان و ظرفیت شبکه را افزایش دهید می‌توانید به سادگی یک ماشین دیگر را به شبکه بیفزایید.

برای راه اندازی شبکه و مدیریت متمرکز بر منابع شبکه نیاز به متخصص است؟

قطعا بله، مدیریت متمرکز شبکه باید توسط یک پشتیبان یا مشاور شبکه کنترل شود.

مدیریت منابع شبکه انواع مختلفی دارد؟

بله، مدیریت شبکه به دو دسته متمرکز و غیرمتمرکز تقسیم بندی می شود که در این مقاله کارشناس های ترازنت به توضیح مدیریت متمرکز شبکه پرداخته اند.