فایروال نرم افزاری چیست و چه کاربردی دارد؟ امروزه دنیای دیجیتال و اینترنت بیشتر از هر زمان دیگری رو به گسترش قرار دارد، داشتن امنیت یکی از اولویت‌های اینترنت به حساب می‌آید. اما امنیت از جوانب مختلفی هر کاربر را مورد تهدید قرار می‌دهد که برای جلوگیری از این کار باید از روش‌های مختلفی استفاده کرد. یکی از روش‌هایی که تاثیر بسیار زیادی روی امنیت دارد، داشتن فایروال است  که می‌تواند مانند سپری عمل کند که جلوی این تهدیدها را می‌گیرد. همچنین Dataها از طریق Packet بین کامپیوتر شخصی شما، سرورها و روترها منتقل می‌شوند که فایروال وظیفه نظارت بر روی این بسته‌ها را دارد تا اگر هرگونه ترافیک ناخواسته شناسایی شد، مسدود کند. در ادامه با ما همراه باشید تا نحوه کارایی فایروال و بهترین فایروال‌های نرم‌افزاری را برای شما شرح دهیم.

فایروال چگونه کار می‌کند؟

به بیان ساده برای جواب به این سوال که فایروال چگونه کار می‌کند، باید بگوییم که وظیفه نظارت بر داده‌ها را برعهده دارد؛ به همین دلیل داده‌هایی که توسط Firewall مضر تلقی شوند مسدود شده و حق ورود به شبکه ما را ندارند. در مقابل داده‌های مفید می‌توانند به راحتی وارد شبکه ما شده و اطلاعات را به ما برسانند. اما جدای از این موارد فایروال به طور کلی می‌تواند از 3 طریق به نظارت شبکه بپردازد و امنیت شبکه را تامین کند که در ادامه توضیح داده شده است:

فیلتر کردن بسته ها

به طور کلی یکی از اساسی‌ترین روش‌های حفاظت دیوار آتش در مقابل تهدیدها، فیلتر کردن بسته‌ها است. به این صورت تمام بسته‌های رد و بدل شده در شبکه را چک می‌کند تا مطمئن شود از مواردی نباشد که در فیلتر قرار داشته باشند، به همین دلیل بسته‌هایی که شامل فیلتر شوند مسدود شده و باقی موارد که جزء دسته فیلتر فایروال نباشند به آسانی عبور می‌کنند.

سرویس پروکسی

سیستم عامل‌ها برای اینکه بتوانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند به یک واسط نیاز دارند، به عنوان مثال سرویس پروکسی را می‌توان به عنوان یک واسط در نظر گرفت که می‌تواند زمینه این دو ارتباط را برقرار کند. وظیفه Proxy بازیابی اطلاعات از اینترنت است که در مرحله بعدی به سیستم درخواست کننده ارسال می‌شود. لایه کاربردی شبکه محلی است که سرویس پروکسی در آن قرار دارد و کار خود را در آنجا انجام می‌دهد. لایه کاربردی نقطه‌ای واجب برای اتصال‌ها در نظر گرفته می‌شود که یک پروکسی وظیفه ایجاد این جلسه را برعهده دارد که توسط سرورهای پروکسی در فایروال ایجاد و اجرا می‌شود.

بازرسی وضعیت

سومین روشی که می‌تواند در این راستا عمل محافظت را به خوبی ایجاد کند، بازرسی وضعیت است. پیشرفته‌ترین اسکن فایروال در روش بازرسی انجام می‌پذیرد که در این وضعیت ویژگی‌های یک اتصال در طول مدتی که جلسه برقرار است، در یک Database نگه‌داری می‌شود. تمام ویژگی‌ها مهم مانند پورت اتصال، آدرس‌های IP و ترتیبی است که بسته‌های داده در آن منتقل می‌شوند. در دفعات بعد هر بار که می‌خواهد ارتباطی شکل بگیرد، اطلاعات جدید با اطلاعات قدیم که فایروال ثبت و نگهداری شده است باهم مقایسه می‌شود. اگر جواب مقایسه مثبت باشد، فایروال اجازه می‌دهد تا این ارتباط شکل بگیرد و ورود بسته به شبکه انجام پذیرد.

بهترین فایروال‌های نرم‌افزاری کدام‌اند؟

به صورت کلی دیوار آتشی را می‌توان بهترین فایروال نرم‌افزاری معرفی نمود که بتواند تمام نیازهای یک شبکه را برآورده کند، اما این موضوع به بررسی نیازهای شما هم بستگی دارد. باید ببینید چه میزان از امنیت و ویژگی برای شما لازم است تا بتوانید بهترین مدل Software را برگزینید.

فایروال نرم افزاری کریو (Kerio)

اگر شرکت تازه تاسیسی دارید یا بزرگی شرکت شما تقریبا متوسط به نظر می‌آید، قطعا یکی از بهترین گزینه‌های شما انتخاب فایروال نرم‌افزاری کریو (Kerio) است که با نام Kerio Control شناخته می‌شود. کریو کنترل در زمینه حفظ امنیت می‌تواند بهترین ویژگی‌ها را برای شما به ارمغان آورد که توانایی محافظت در برابر تهدیدات را دارا است. همچنین یکی از کارایی‌های این نرم افزار بررسی کردن لایه‌های مختلف امنیتی است.

فایروال نرم‌افزاری فورتی‌گیت (Fortigate)

یکی از محصولات باکیفیت برای محافظت از شبکه را می‌توان نرم‌افزار فورتی گیت معرفی کرد. به این دلیل که سهم عظیمی از بازار را توانسته از آن خودش کند، زیرا توانایی‌های جالبی مانند ترکیب پردازنده‌های امنیتی، هوش مصنوعی شناسایی تهدیدات و سیستم‌عامل بصری را دارد که این مشخصات می‌توانند امنیتی یکپارچه را برا کاربران موجود در سطح شبکه ایجاد کنند.

فایروال نرم افزاری سوفوس (Sophos)

فایروال نرم‌افزاری سوفوس (Sophos) برای اینکه بتواند قابلیت‌های خودش را به رخ کاربران بکشاند، تمامی ویژگی‌های فایروال سخت افزاری خود را در قالب نسخه مجازی به عنوان UTM Sophos را برای محیط Vmware ارائه کرده است. قابلیت‌های جالبی مانند Cloud، شناسایی بدافزارها، تامین امنیت شبکه‌های بی‌سیم، حفاظت از نرم‌افزارهای شبکه و بسیاری از موارد دیگر از جمله ویژگی‌های این Firewall است.

سخن تکمیلی

در این مقاله سعی شد تا کارایی‌های مثبت یک فایروال نرم افزاری برای شما شرح داده شود تا بتوانید به صورت عمیق به کاربرد دیوار آتش پی ببرید. اما در ادامه بهترین فایروال‌های نرم‌افزاری برای شما عنوان شد تا نسبت به نیاز سازمان خود یکی از آن‌ها را برگزینید. امیدواریم که دغدغه انتخاب شما برای یک فایروال خوب را در این مقاله پوشش داده باشیم.