اینترانت (Intranet) یا درون نت؛ به شبکه‌ای داخلی گفته می‌شود که کوچکتر از اینترنت است و از پروتکل‌های مرتبط با Internet برای سازماندهی کردن آن استفاده می‌کنند. درون‌نت شبکه‌ای خصوصی قلمداد شده که تحت تملک سازمانی بوده یا به صورت خصوصی استفاده می‌شود. این موضوع برخلاف اینترنت است، زیرا اینترنت صاحبی ندارد و به صورت عمومی است. Intranet را شبکه‌ای رایانه‌ای می‌دانند که تمام خدمات اینترنت را به صورت اختصاصی ارائه می‌دهد و حتما نیاز نیست که به شبکه اینترنت متصل باشد، این خدمات شامل:

  • پست الکترونیکی
  • تار جهان گستر
  • انتقال فایل (FTP)
  • گروه‌های خبری
  • تله کنفرانس

درون نت از دو کلمه اینترا و نت تشکیل شده است که معادل فارسی کلمه intra واژه “داخلی” است و مفهوم کلمه Net هم بسیار نزدیک به نتورک یا شبکه است؛ بنابراین اینترانت را می‌توان یک شبکه داخلی دانست که برای برقراری ارتباطات داخلی طراحی شده است.

بیشتر بدانید: خدمات پسیو شبکه

Intranet در واقع نوعی شبکه مشخص است که در اختیار مصرف کنندگان در یک محیط قرار می‌گیرد. شبکه اینترانت از تمامی امکانات اینترنت برخوردار است اما این بدین معنی نیست که برای استفاده از اینترانت این شبکه لزوما باید به اینترنت متصل باشد. با این تعریف می‌توان به راحتی متوجه تفاوت‌های اساسی میان شبکه اینترنت و اینترانت شد. همان‌طور که حتما می‌دانید شبکه اینترنت یک سیستم ارتباطی گسترده است که از طریق آن می‌توان به اطلاعات و داده‌های جهانی دست یافت. و اما کاربرد اینترانت چیست؟

بیشتر بخوانید: خدمات اکتیو شبکه

اینترنت در میان تمامی کاربردهایی که دارد و از آن‌ها مطلع هستید یک کاربرد تجاری مهم دیگر نیز دارد که آن را با نام تکنولوژی اینترانت می‌شناسیم. اینترانت که بر پایه همان تکنولوژی اینترنت پایه ریزی شده است شبکه‌ای است که برای توزیع منابع اطلاعات درون سازمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. بنابراین مهم‌ترین تفاوت میان اینترنت و اینترانت را می‌توان اینگونه بیان کرد: شبکه اینترنت برای ارتباطات جهانی و شبکه اینترانت که نسخه کوچکی از اینترنت است، برای ارتباطات داخلی طراحی شده است.

کاربرد اینترانت چیست
کاربرد اینترانت چیست

اینترانت چیه؟

اینترانت (Intranet)؛ یکی از انواع شبکه است که تنها به یک منطقه، محیط یا سازمان محدود است. به نوعی می‌توان گفت که اینترانت یک شبکه داخلی سازمانی است که خدمات داخلی به این مجموعه‌ از کامپیوترها ارائه می‌دهند.

در تعریف اینترانت، می‌توان گفت که همان اینترنت ملی است! شاید اینترنت ملی واژه بدی باشد اما منظور از اینترانت همان دسترسی به تمام منابع نرم افزاری داخل ایران بدون در نظر گرفتن اینترنت، طبق مشاهدات اجرایی در اینترنت کشور، می‌توان گفت که در حال حاضر شاهد ایجاد یک اینترانت داخلی برای محدود کردن اینترنت در ایران هستیم.

شبکه اینترانت یک شبکه محدود شده با دسترسی بسیار محدود است که ارتباطی با اینترنت ندارد! اگر هنوز جواب سوال intranet چیست را نگرفته‌اید کافی است با موارد استفاده از این شبکه محدود شده آشنا شوید معایب استفاده از این شبکه در ایران را مشاهده کنید.

همچنین شما می‌توانید برای برخورداری از خدمات پشتیبانی کامپیوتر یا خدمات کامپیوتر همین حالا با ما تماس بگیرید.

کاربرد اینترانت چیست؟

حال که با مفهوم Intranet آشنا شدید ممکن است از خود بپرسید این شبکه ارتباطات داخلی چه کاربردهایی دارد؟ یا چگونه می‌توان از کاربردهای آن در جهت توسعه اهداف سازمانی بهره‌مند شد؟ هدف اولیه راه اندازی شبکه اینترانت این بود که افراد حاضر در یک سازمان، شرکت یا مجموعه بتوانند از طریق یک شبکه داخلی فایل‌هایشان را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. آیا این شبکه می‌تواند به اینترنت دسترسی داشته باشد؟ بله؛ اما تعیین کنندگان دسترسی یا عدم دسترسی شبکه اینترانت به اینترنت، مسئولان آن سازمان یا مجموعه هستند. برای جلوگیری از اتصال یک شبکه اینترانت به اینترنت می‌توان از یک Firewall استفاده کرد. 

برای مشاهده امنیت شبکه کلیک کننید.

به عنوان یکی از بیشترین کاربردهای شبکه اینترانت می‌توان به سیستم بانکداری اشاره کرد. به نظر شما چندین بانگ چگونه می‌توانند با یکدیگر در ارتباط باشند و داده‌های یکدیگر را بررسی کنند؟ در یک شبکه کوچک که در یک محیط قرار دارد (مانند کارکنان یک سازمان) با کمک یک کابل LAN می‌توان به این شبکه متصل شد و از آن استفاده کرد اما برای اتصال به اینترانت در شبکه‌های بزرگ‌تر و در محیط‌های مختلف (مانند سیستم‌های چندین بانک) از ارتباط بی سیم یا همان WLAN استفاده می‌شود. 

ساختار شبکه اینترانت چگونه است
ساختار شبکه اینترانت چگونه است

ساختار شبکه اینترانت چگونه است؟

 4 قسمت ساختار کلی یک شبکه اینترانت (Intranet) را تشکیل می‌دهد که این 4 قسمت عبارتند از:

  1. وب سرور
  2. لینک‌های ارتباطی
  3. سرویس اطلاعات مشترک
  4. کاربران اینترنت

بیشرت بخوانید: مشاوره شبکه

با استفاده از اینترانت دیگر دسترسی به فضای ابری نخواهید داشت.

پروتکل‌هایی که در شبکه اینترنت وجود دارند در شبکه Intranet نیز یافت می‌شوند. برای مثال شبکه اینترانت نیز مانند اینترنت برای ارسال و دریافت ایمیل از پروتکل SMTP، برای دریافت و ارسال داده‌ها میان کلاینت و سرور از پروتکل http و برای اشتراک گذاری فایل‌ها از پروتکل ftp استفاده می‌کند. همان‌طور که کمی پیش هم اشاره شد شبکه‌های اینترانت می‌توانند به یک محل خاص محدود باشند درحالی‌که‌ امکان دسترسی به آن‌ها از راه دور و از طریق اینترنت نیز وجود دارد. شبکه‌های محلی اینترانت امنیت بیشتری نسبت به شبکه‌هایی دارند که متصل به اینترنت هستند. 

با اطلاع از ساختار شبکه اینترانت سوالی که ممکن است پیش آید این است که چرا از همان اینترنت استفاده نکنیم و چه لزومی به استفاده از اینترنت وجود دارد؟ شبکه اینترانت برای ارتباطات درون سازمانی سیستمی مقرون به صرفه‌تر از اینترنت است. استفاده از شبکه اینترانت برای شرکت‌هایی که می‌خواهند با یکدیگر در ارتباط باشند مزایای زیادی دارد از جمله اینکه استفاده از این شبکه به افزایش بهره وری سازمان کمک زیادی می‌کند. 

مزایای استفاده از شبکه اینترانت
مزایای استفاده از شبکه اینترانت

استفاده از اینترانت

شاید استفاده کردن از Intranet در برخی از محیط‌های کوچک ضروری باشد، اما استفاده کردن از این سیستم به عنوان یک سیستم جایگزین برای اینترنت بین اللمل می‌تواند هزینه‌های زیادی را روی دوش کسب و کارها و همچنین سئوکاران بگذارد.

استفاده از اینترانت در شرکت‌های کوچک برای ایجاد یک ارتباط بین شرکتی راهکار مناسبی می‌تواند باشد که باعث افزایش سرعت دسترسی به منابع در آن سازمان خواهد شد.

مزایای استفاده از شبکه اینترانت 

استفاده از شبکه درون نت مزیت‌های زیادی دارد؛ علی‌الخصوص برای سازمان‌هایی که به لحاظ جغرافیایی در مکان‌های مختلفی قرار دارند اما می‌خواهند با یکدیگر در ارتباط باشند و داده‌هایشان را با یکدیگر به اشتراک بگذارند. به عنوان مهم‌ترین مزایای استفاده از این شبکه می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان ارسال و دریافت پیام
  • امکان به اشتراک گذاری انواع فایل‌ها مانند اسناد، مدارک و…
  • امنیت بالا و اطمینان داشتن از دسترسی مطمئن
  • امکان دسترسی سریع و آسان به شبکه 
  • تامین امنیت اسناد طبقه بندی شده 
  • طراحی شده بر پایه بانک‌های اطلاعاتی و پایگاه داده 
چه سازمان هایی باید از شبکه اینترانت استفاده کنند
چه سازمان هایی باید از شبکه اینترانت استفاده کنند

چه سازمان‌هایی باید از شبکه اینترانت استفاده کنند؟ 

پیش از آنکه به راه اندازی اینترانت برای سازمان یا شرکت خود فکر کنید، باید بررسی کنید ببینید آیا شرکت شما این ظرفیت را دارد؟ یا به عبارتی دیگر ضرورتی به راه اندازی یک شبکه اینترانت در این سازمان وجود دارد یا خیر؟ هرچند اینترانت برای تمامی سازمان‌ها مزایایی دارد اما اثربخشی بیشتر آن زمانی مشخص می‌شود که برای مشاغل بزرگ و گسترده مورد استفاده قرار گرفته شده باشد.

برای مشاهده کابل کشی شبکه کلیک کنید.

بنابراین راه اندازی شبکه اینترانت باید با توجه به ظرفیت، اهداف و آینده نگری سازمان صورت بگیرد. اگر کارکنان یک سازمان یا مجموعه زیر 10 نفر باشند، راه اندازی شبکه درون‌نت چندان منطقی و مقرون به صرفه به نظر نمی‌رسد.

نحوه نصب و راه اندازی شبکه اینترانت
نحوه نصب و راه اندازی شبکه اینترانت

نحوه نصب و راه اندازی شبکه اینترانت

برای نصب زیر ساخت‌ شبکه درون نت باید از شرکت‌های فعال در حوزه خدمات شبکه مانند ترازنت کمک بگیرید. اغلب شرکت‌های ارائه دهنده خدمات شبکه از میکروتیک برای راه اندازی شبکه استفاده می‌کنند. شبکه سازی با میکروتیک ویژگی‌ها و مزایای زیادی دارد که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • پاسخگویی سریع
  • سرعت بالا در راه اندازی
  • استفاده از خدمات ویپ
  • سرعت بالا نصب و انجام تنظیمات لازم
  • ارتباط امن بین دفاتر
  • امکان استفاده همزمان از درون نت و اینترنت در صورت شبکه سازی با میکروتیک

پیاده سازی کردن اینترانت به عنوان یکی از موضوعات پشتیبانی شبکه شناخته می‌شود.

توجه داشته باشید که راهکارهای دیگری نیز برای راه اندازی شبکه درون‌نت وجود دارد. برای مثال می‌توانید از سرویس‌های مخابراتی اینترانت مانند MPLS استفاده کنید یا سرویس اینترانت را از شرکت‌های ارائه دهنده اینترنت با سرویس ADSL دریافت کنید. همچنین امکان راه اندازی و نصب شبکه اینترانت با استفاده از سرویس اینترانت وایمکس نیز وجود دارد. برای انتخاب مناسب‌ترین روش راه اندازی یک شبکه اینترانت می‌توانید با مشاوران نصب و راه اندازی شبکه صحبت کنید. 

شبکه اینترانت داخلی

همان طور که در این مقاله از وب سایت ترازنت توضیح دادیم، شبکه Intranet داخلی همان شبکه‌ای است که با ایجاد کردن آن توانایی قطع و وصل کردن اینترنت بین اللمل به راحتی هر چه تمام‌تر قابل انجام خواهد بود. شبکه اینترانت داخلی همان شبکه به شدت محدود شده‌ای است که توانایی کارکرد از هر سیستم برای اتصال به اینترنت را خواهد گرفت.

در صورتی که نیاز به کارشناس حضوری شبکه دارید همین حالا با ما تماس بگیرید.

مزیت‌های استفاده از اینترانت

استفاده از این سیستم می‌تواند مزیت‌های مختلفی با خود به همراه داشته باشد که از جمله این موارد می‌توان به سرعت بالا در ارسال پیام بین شبکه‌های متصل به اینترانت اشاره کرد.

اینترانت ملی باعث عدم دسترسی به اینترنت بین اللمل می‌شود؟

بله، این امکان وجود دارد که با در اختیار داشتن اینترانت، چیزی به نام اینترنت در شبکه جهانی نداشته باشیم.