آموزش پشتیبانی شبکه (Network Support Training) یکی از مسائل بسیار مهم در حوزه شبکه‌های کامپیوتری محسوب می‌شود. احتمالاً بارها عبارت “شبکه” را شنیده‌اید و عبارتی که معمولاً به‌دنبال آن می‌آید “پشتیبانی شبکه” است. اما شبکه چیست و چرا به پشتیبانی از شبکه نیاز دارد؟ با توجه به وجود انواع مختلفی از پشتیبانی شبکه مانند پشتیبانی نرم‌افزاری، پشتیبانی سرور، پشتیبانی سخت‌افزاری و… مباحث آموزشی آن بسیار گسترده خواهد بود. در این مقاله از سایت ترازنت به بررسی پشتیبانی شبکه‌های کامپیوتری و اهمیت آن می‌پردازیم. با ما در خدمات شبکه ترازنت همراه باشید.

شبکه کامپیوتری چیست؟

همه افراد به‌طور دائم و روزانه به‌وسیله موبایل و کامپیوتر از شبکه‌های کامپیوتری استفاده می‌کنند. اساساً، شبکه‌های کامپیوتری تبدیل به بخش جدایی‌ناپذیر از زندگی افراد شده است. شبکه‌های کامپیوتری به دستگاه‌های محاسباتی متصل به هم اطلاق می‌شود که امکان مبادله داده‌ها و اشتراک‌گذاری منابع را فراهم می‌کنند. این شبکه‌ها از قوانین مشخصی به نام پروتکل‌های ارتباطی برای انتقال اطلاعات از طریق فناوری‌های فیزیکی یا بی‌سیم استفاده می‌کنند. اما، این شبکه‌ها برای انجام وظایف خود به بهترین شکل ممکن، نیازمند پشتیبانی هستند تا در صورت لزوم، مشکلات احتمالی و نیازهای سخت‌افزاری و نرم‌افزاری آن برطرف شوند.

در یک مفهوم گسترده، پشتیبانی شبکه با هر چیزی که شبکه کامپیوتری شما را بروز نگه می‌دارد، ارتباط دارد و این اطمینان را می‌دهد که شبکه شما به‌درستی در حال انجام وظایف خود است. به‌طور خاص، پشتیبانی شبکه شامل مواردی از جمله کارهای تعمیر و نگهداری تجهیزات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری، آزمایش و عیب‌یابی مشکلات تا طراحی و توسعه ویژگی‌های جدید برای افزایش خدمات، عملکرد و بهره‌وری شبکه می‌شود.

متخصصان پشتیبانی شبکه‌های کامپیوتری که به آن‌ها متخصص پشتیبانی فنی نیز گفته می‌شود، افرادی هستند که این وظایف را انجام می‌دهند. این افراد مشکلات شبکه کامپیوتری را تجزیه‌و‌تحلیل، عیب‌یابی و ارزیابی می‌کنند و نقش مهمی در نگهداری شبکه‌ها ایفا می‌کنند. یک متخصص پشتیبانی شبکه ممکن است بخشی از تیم پشتیبانی شبکه داخلی یک سازمان باشد یا به‌عنوان بخشی از کارکنان پشتیبانی فنی یک شرکت ثالث ارائه‌دهنده فناوری شبکه، خدمات ارائه دهد.

مراحل و دوره‌های آموزش پشتیبانی شبکه

پشتیبانی شبکه‌های کامپیوتری، به‌دلیل گستردگی آن نیاز به مهارت‌های متعددی دارد. از این رو، برای آموزش پشتیبانی شبکه باید چندین دوره مختلف را سپری کنید.

یادگیری الفبای شبکه

پیش‌نیاز دوره‌های آموزش پشتیبانی شبکه، یادگیری اصول اولیه و آشنایی با ابزارهای موجود در این حوزه است. در این مرحله که اصطلاحاً به آن network+ گفته می‌شود، با مفاهیم پایه شبکه و تجهیزات آن مانند انواع سوییچ، کابل‌ها و پورت‌ها و کارکرد هر کدام آشنا می‌شوید.

شرکت در دوره‌های اولیه مایکروسافت

پس از network+ و آشنایی اولیه با شبکه، باید در یکی از دوره‌های اولیه مایکروسافت مانند دوره MCSA یا دوره MCSE شرکت کنید تا با مفاهیم مهم و پایه آشنا شوید. یادگیری سرویس‌هایی مانند RADUIS، Routing،DHCP ،VPN ،NAT  و… جز مواردی هستند که برای ادامه مسیر ضروری است.

آشنایی با مجازی‌سازی

دوره‌های مجازی‌سازی جز مراحل مهم و یکی از دانش‌های بروز در آموزش پشتیبانی شبکه هستند که به افراد این امکان را می‌دهد تا منابع سخت‌افزاری سرور را بهینه‌سازی کنند. شرکت‌هایی مانند Microsoft، Vmware و Citrix جز بزرگترین شرکت‌های فعال در این حوزه هستند.

آشنایی با سیسکو

در دوره سیسکو موارد بسیار گسترده‌ای مانند مدیریت سوییچ‌ها و روترهای شبکه و پروتکل‌های مربوط‌به آن‌ها، راه‌اندازی و مدیریت زیرساخت شبکه‌ها و ارتباطات زیرساخت را فرا خواهید گرفت. علاوه‌براین، دوره‌های CCNA،CCDA ، CCNP و  CCIEرا نیز تجربه می‌کنید.

آشنایی با لینوکس

آشنایی با محیط لینوکس و دنیای منابع باز (open source) یکی از ضروریاتی است که برای کار با شبکه به آن نیاز دارید.

امنیت شبکه

برای ورود به دوره‌های امنیت شبکه، باید دانش عمیقی از شاخه‌های مختلف شبکه داشته باشید. پیش‌نیاز ورود به این دوره، آشنایی با سیسکو و لینوکس است. لذا، پیش از یادگیری امنیت لازم است تا به اندازه کافی در مراحل قبلی مهارت کسب کنید.

رایانش ابری

رایانش ابری جدیدترین دوره افزوده شده به آموزش پشتیبانی شبکه است. این دوره نیازمند توانایی‌های بالا در تمام دوره‌های قبلی است.

چرا باید آموزش پشتیبانی شبکه را جدی بگیریم؟

رشد روزافزون استفاده از شبکه‌های کامپیوتری باعث شده فرصت‌های شغلی زیادی در این بخش ایجاد شود و بسیاری از سازمان‌های دولتی و خصوصی برای رفع نیازهای خود از پشتیبان شبکه استفاده کنند. با توجه به اینکه پشتیبانی شبکه یک مهارت کاملاً تخصصی است، کسانی‌که از توانایی‌های لازم در این حوزه برخوردار هستند، حقوق و مزایای بالایی را دریافت کنند. همین موضوع باعث شده است تا بسیاری از افراد علاقه‌مند به کامپیوتر و حوزه IT، به‌دنبال آموزش پشتیبانی شبکه و افزایش سطح مهارت‌های خود در این زمینه باشند.

شرکت در دوره آموزش پشتیبانی شبکه برای چه کسانی مفید است؟

بدون شک، داشتن مدرک معتبر یکی از الزامات ورود به بازار کار پشتیبان شبکه است. در حال حاضر، دوره‌های آموزش پشتیبانی شبکه به‌صورت حضوری و آنلاین توسط بسیاری از موسسات برگزار می‌شود. اما، شرکت در این دوره‌ها برای چه کسانی مفید است؟ به‌طور کلی، تمامی افرادی‌که در این حوزه تحصیل کرده‌اند یا علاقه‌مند ورود به آن هستند، می‌توانند از این آموزش‌ها استفاده کنند.

مهارت‌هایی که با آموزش پشتیبانی شبکه به‌دست خواهید آورد

فردی که آموزش‌های پشتیبانی شبکه را پشت سر گذاشته است و به این عنوان در یک مجموعه کار می‌کند، بسته‌به میزان توانایی‌ها و مسئولیت‌هایی که برعهده دارد، وظایف متفاوتی را برعهده خواهد داشت. در یک جمع‌بندی کلی، می‌توان موارد زیر را جز وظایف پشتیبان شبکه بیان کرد:

  • نظارت بر کارکرد تجهیزات شبکه
  • بررسی و نظارت بر ارتباطات
  • ارائه گزارش منظم از نحوه عملکرد شبکه
  • پیش بینی نیازهای احتمالی شبکه در آینده

جمع‌بندی

در دنیایی که تکنولوژی آن را فرا گرفته است، وجود افرادی‌که خدمات مربوط به این حوزه را ارئه دهند، بسیار ضروری است. در این بین، نگهداری و پشتیبانی شبکه جز گزینه‌هایی است که تقاضای زیادی برای آن وجود دارد. پشتیبان شبکه تمام کارهای مربوط‌به شبکه را برای افزایش بهره‌وری و کاهش زمان خرابی انجام می‌دهد. اولین گام برای ورود و تبدیل شدن به یک متخصص به این حوزه، گذراندن دوره‌های آموزش پشتیبانی شبکه است. زیرا، لازمه ورود به بازار رقابتی داشتن دانش و مهارت کافی در این زمینه است. در دوره‌های آموزش پشتیبانی شبکه، دوره‌هایی کاربردی و متناسب با نیاز بازار را پشت سر می‌گذارید و آماده ورود به بازار کار خواهید شد.