سوکت شبکه (Network socket) وسیله است که در فرآیند متصل کردن کامپیوترها، دوربینها و به طور کلی هر تجهیزی که بخواهد در شبکه حضور داشته باشد مورد استفاده قرار میگیرد. سوکتها دارای انواع مختلفی هستند که یکی از رایجترین سوکتها برای کابل شبکه سوکت RJ45 است. عبارت RJ مخفف شده عبارت Ridtered Jack است که بیشترین استفاده برای متصل کردن چند کامپیوتر به هم را دارد.
سوکت شبکه چیست؟
شبکه کردن کامپیوترها به تجهیزات و لوازم مختلفی نیاز دارد، برای متصل کردن چند کامپیوتر به هم به کابل و سوکت شبکه نیاز داریم. از کابلها به تنهایی نمیتوان برای متصل کردن کامپیوترها استفاده کرد. سوکتهای شبکه در ابتدا و انتهای کابل شبکه متصل میشوند و معمولا از سوکت شیلددار استفاده میشود، که امنیت بیشتری در برابر آسیب های احتمالی باشد و همچنین با استفاده از این وسیله متصل کردن کامپیوترها راحتتر انجام میشود. سوکتها و کابلهای شبکه یکی از تجهیزات پسیو شبکه که در انواع سرورهای شبکه نیز مورد استفاده هستند.
یکی از رایجترین انواع سوکت شبکه، سوکت RJ-45 است. این نوع سوکت در دو نوع شیلد دار و بدون شلید در بازار موجود است. در نوع شیلددار این محصول به دلیل وجود شیلد در آن پالسها و موارد نویزها به راحتی حذف میشوند.
رنگ بندی سوکت شبکه
هر کابل شبکه از 8 رشته سیم تشکیل شده است که 4 رشته از سیم کابل شبکه برای دریافت و ارسال اطلاعات مورد استفاده قرار میگیرد و 4 رشته دیگر برای رزرو تعبیه شده است. هر رشته سیم در کابل شبکه دارای یک رنگ خاص و مشخص است که در هنگام سوکت زدن باید به رنگ و جایگاه رشته سیم توجه کافی داشت. رنگهای سیمهای کابل شبکه استاندارد به صورت زیر خواهند بود.
- سبز
- سفید / سبز
- آبی
- سفید / آبی
- قهوهای
- سفید / قهوهای
- نارنجی
- سفید / نارنجی
نحوه زدن سوکت شبکه
یکی از مهمترین کارهای سخت افزاری در خدمات شبکه، سوکت زدن کابل یا کانکتور rj45 است و نحوه ترتیب رنگ ها در این سوکت از اهمیت زیادی داد و فقط یک اشتباه در اتصال سوکت ها باعث عدم برقراری ارتباط است.در مراحل عیب یابی شبکه های کامپیوتری، بررسی سوکت ها از مهمترین مراحل است و بیشتری خطاها را دارد.
تجهیزات مورد نیاز برای استفاده از سوکت شبکه
برای آنکه بتوانید سوکت شبکه را متصل کنید و اتصال را در کل شبکه برقرار کنید به تجهیزات شبکه مختلفی نیاز دارد که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
- کابل شبکهcat6 یا cat6
- انواع سوکت شبکه rj45
- کاور سوکت rj45
- Stripper برای بردن کابل
- آچار شبکه برای پانچ کردن سوکت
- تستر کابل شبکه باری تشخیص درستی رنگ بندی کابل
انواع سوکت شبکه
سوکتهای شبکه دارای انواعی است که بسته به محل و کاربرد آن، سوکت میتواند متفاوت باشد.
RJ11
این نوع سوکت بیشتر برای برقراری ارتباط در تلفنهای رومیزی مورد استفاده قرار میگیرد. عموما این سوکتها دارای 4،6 و یا 2 پین هستند. در این سوکتها ترتیب رنگی وجود ندارد.
RJ48 و RJ45
این نوع از سوکتها برای کابلهای CAT5 , CAT6 مورد استفاده قرار میگیرند. این نوع از کانکتورهای شبکه به دو صورت شیلد دار و بدون شیلد در بازار موجود است که همان طور که گفته شد نوع شیلددار آن برای جلوگیری از وجود نویز در شبکه طراحی شده است. ترتیب رنگی در این نوع از سوکتها لازم است که در هنگام سوکت زدن رعایت شود.
T-568B
از این سوکت بیشتر برای پچ کردن کابلهای شبکه استفاده میشود. پس از سال 2002 استفاده از این سوکت رواج بیشتری پیدا کرد.
T-568A
این سوکت یکی از استانداردهای رایج در میان متخصصان شبکه است که در برخی از موارد این متخصصان از آن استفاده میکنند.
روش تست کابل شبکه
نکتهای که باید به آن توجه داشته باشید آن است که کابل کشی شبکه چه خودتان به سوکت متصل کرده باشید و چه توسط شرکت این کار انجام شده باشد، نیاز خواهند داشت که توسط تستر شبکه تست و بررسی دقیقی روی آن انجام شود. تست کردن شبکه را میتوان یکی از مراحل راه اندازی شبکه در نظر گرفت.
قیمت سوکت شبکه
تعرفه خرید سوکت شبکه به برند تولید کننده و همچنین کیفیت محصول ارتباط مستقیمی دارد، دو نوع از برندهای شناخته شده در حوزه تولید سوکت شبکه را میتوان برندهای امپ و باگ در نظر گرفت. با توجه به آن که عموما تجهیزات شبکه در خارج از کشور تولید میشود و برند شناخته شده با کیفیتی در ایران فعالیت ندارد، در حال حاضر نرخ سوکت شبکه وابستگی زیادی به قیمت دلار و همچنین نرخ ارز دارد. برای تهیه سوکت میتوانید از فروشگاههای آنلاین فروش محصولات شبکه اقدام کنید.
چگونه باید سوکت شبکه خرید؟
با مشاوره و راهنمایی تکنیسن های شبکه های کامپیوتری باید سوکت منتاسب با شبکه خود را خریداری کنید.
برند های با کیفیت سوکت در ایران کدام هستند؟
برندهای لگراند,نگزنس,بلدن,کی نت به ترتیب پر مصرف ترین و بهترین نوع کابل و سوکت در بازار شبکه ایران است.