در دنیای فناوری اطلاعات و امنیت شبکه با تجهیزات و سخت افزارهای مختلفی رو به رو هستیم. در اصطلاح شبکه، سرور شبکه کامپیوتری است که دیگر کامپیوترهای موجود در شبکه از آن فرمان‌های لازم را می‌گیرند.

در توضیح بهتر می‌توان گفت که یک سرور موجود در شبکه به تمامی کلاینت‌ها یا همان دیگر کامپیوترها سرویس ارائه می‌‌دهد. به عنوان مثال همین وب‌سایت ترازنت در حال حاضر روی یک سرور بارگزاری شده است و شما که یک کلاینت به حساب می‌آیید، در حال گرفتن سرویس از آن هستید. در این مقاله به بررسی انواع سرورهای شبکه بر اساس form factor پرداخته‌ایم.

همانطور که گفته شد سرورهای‌ شبکه دارای انواع مختلفی هستند، وابسته به آن که هدف شما از پیاده‌سازی شبکه چیست، چه انتظاراتی از شبکه دارید و همچنین ظرفیت‌های زیر ساختی شما به چه صورتی است، سرور شبکه شما تعیین می‌شود.

بر اساس شکل ظاهری سرورها را می‌توان به سه دسته tower, blade, rack mount تقسیم‌بندی کرد. در این مقاله از وب‌سایت ترازنت به بررسی دقیق موارد گفته شده می‎پرداختیم، با ما در این مقاله همراه باشید.

انواع سرورهای شبکه

همانطور که گفته شد یکی از اصلی‌ترین رکن‌های هر شبکه کامپیوتری سرور آن است. در ظاهر و در برخی مواقع در باطن تجهیزات و سخت افزارهای مورد استفاده در سرورها با سخت‌ افزارهای کامپیوترهای معمولی اشتباه گرفته می‌شوند. هرچند که در برخی از مواقع می‌توان از یک تجهیز سرور شبکه در کامپیوتر معمولی استفاده کرد. در ادامه به بررسی دقیق انواع سرورهای شبکه خواهیم پرداخت.

دسته‌بندی و صحبت کردن در رابطه با سرورها را می‌توان از زاویه‌های مختلفی مورد بررسی قرار دارد اولین نوع، بررسی بر اساس شکل ظاهری سرور است.

شکل ظاهری سرور یا Form Factor

شکل ظاهری سرور

یکی از پارامترهایی که می‌توان بر اساس آن به بررسی انواع سرورها پرداخت، فاکتورهای فرمی یا همان شکلی است که از جمله مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به ابعاد، ظاهر و اندازه آن اشاره کرد.
شرکت‌های سازنده تجهیزات شبکه عموما از فاکتورهای نام برده شده برای متمایز کردن محصولات مختلف با یکدیگر از آن‌ها استفاده می‌کنند.
در حالت کلی form factor به سه دسته کلی نام برده در ادامه تقسیم بندی می‌شوند. منظور از این فاکتور فرم در سرورها‌ ابعاد جایگاهی است که سخت افزار سرور در آن جای می‌گیرد.
1. Tower
2. Rack Mount
3. Blade

سرورهای tower یا ایستاده

سرور های ایستاده

اولین دسته از سرورها نوع tower است. در حالت کلی این دسته از سروها ظاهری مانند کیس‌های معمولی دسکتاپ دارند. از این نوع از سروها عموما برای محل‌هایی استفاده می‌شود که نیاز به یک یا دو سرور فیزیکی دارند و از این نوع در دیتا سنترها و مکان‌های بزرگ‌تر مشاهده نخواهید کرد. در صورتی که از این سرور استفاده کنید فضایی به اندازه 4 یونیت از رک را پر خواهد کرد.

سرورهای blade

سرورهای blade

دومین نوع از انواع سرورهای شبکه form factor سرورهای balde است. در این سرور ما با یک مفهوم با عنوان blade system سروکار داریم. هر blade system از چند ماژول blade server تشکیل شده است.

هر blade server خود به تنهایی یک سرور مستقل است که دارای رم، سی پی یو، هارد دیسک و nic است. یکی از خوبی‌های استفاده از blade system است که می‌توان تا 85 درصد از کابل کشی شبکه پرهیز کرد.

نکته بعدی در رابطه با این نوع از سرورها آن است که به دلیل عدم نیاز به کابل کشی بالا، صرفه جویی زیادی همچنین در فضای رک و  اتاق سرور می‌شود به صورتی که می‌توان چند سرور را در کنار هم داخل یک رک شبکه قرار داد. گفتیم که یک سرور بلید از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده است در ادامه به بررسی این تجهیزات خواهیم پرداخت.

Backplan

این قطعه کاربردش برای اتصال blade server به enclouser است. در نوعی خاصی از بک پلن‌ها به دلیل آن که از دو طرف آن می‌توان استفاده کرد به آن مید پلن گفته می‌شود. یک blade server در حالت کلی از یک سمت به کولینگ و پاور و از سمت دیگر به مید پلن متصل می‌شود.

Enclosure

این محفظه محل اصلی نگهداری blade server ها است. این محفظه کار فراهم کردن پاور و کولینگ را بر عهده دارد.

Power supply

گفتیم که یکی از کارهای اصلی مید پلن و بک پلن‌ها تامین پاور برای تمامی سخت افزارهای موجود در بلید است. زمانی که از نوع مید بلید استفاده کنیم سوکت پاور آن در پشت آن تعبیه شده است.

Switchs

Enclosure علاوه بر آن که می‌تواند بلید سروها را در خود جای دهد می‌تواند مورد استفاده برای تجهیزات دیگر نیز باشد. اصولا برای اتصالات دو ماژول سویچ نیاز خواهیم داشت که نوع آن هم معمولا ethernet است.

Management modules

برای مدیریت و پیکربندی اجزای یک سرور blade system از ماژول management استفاده می‌شود.

سرورهای Rack Mount

دسته آخر از این سرورهای بر اساس فاکتورهای فرمی سرورهای Rack Mount است. اندازه این سرورها به دلیل آن که برای قرار گرفتن در رک ایستاده طراحی شده‌اند به خوبی قابلیت نصب در این نوع از رک‌ها را دارد. عموما متخصصین شبکه این سرورها را به وسیله rail kit مخصوص به خود در محل رک نصب می‌کنند. بزرگ‌ترین مزیت استفاده از سرورهای rack mount را می‌توان عدم نیاز به فضای زیاد و صرفه‌جویی در فضای محیط در نظر گرفت.

با استفاده از رک شما به راحتی‌ خواهید توانست چندین سرور را در کنار هم و با استفاده از rail kit نگه دارید. گردش مناسب هوا و همچنین تهویه مناسب باعث شده است که شرکت‌های مختلف برای سرورهای خود عموما از این گونه از تجهیزات استفاده کنند. عموما استفاده از رک‌هایی با 42 یونیت بیشتر درخواست سفارش را دارد.

Rail Kit چیست و چه کاربردی در رک دارد؟

یکی از تجهیزاتی که برای نگه داشتن سرور در رک مورد استفاده قرار می‌گیرد، rail kit است. به وسیله این تجهیز که بین ستون عقب و جلوی رک قرار گرفته می‌شود می‌توان سرور را به راحتی روی آن قرار داد. این قطعه همچنین کاربرد دیگری دارد که آن هم خارج کردن راحت و آسان سرور از داخل رک است.

آنچه در این مقاله به بررسی آن پرداختیم

در این مقاله از وب سایت ترازنت در رابطه با انواع سرورهای شبکه اطلاعاتی را به شما همراهان گرامی ارائه دادیم، گفتیم که یک سرور در حالت کلی بر اساس form factor می‌تواند به سه دسته کلی blade, rack mount tower دسته بندی شوند.

در ادامه در رابطه با هر کدام از این سروها و ویژگی‌های آن مواردی را عنوان کردیم. همچنین گفتیم که در یک سرور از نوع blade ما با چه نوع تجهیزات و ماژول‌هایی رو به رو هستیم در صورت داشتن هر گونه سوال می‌‌توانید در قسمت‌ کامنت‌ها آن را با ما در میان بگذارید