تلفن تحت شبکه چیست و چگونه کار میکند؟ انواع تلفنهای تحت شبکه کدامند؟ چگونه میتوان از تلفنهای تحت شبکه استفاده کرد؟ تلفنهای تحت شبکه یا همان IP Phoneها تلفنهایی هستند که اگر چه ظاهری مشابه با تلفنهای آنالوگ دارند، اما برای عملکرد خود از تکنولوژیهای مربوط به شبکه استفاده میکنند. در این مقاله قصد داریم به بررسی بیشتر تلفنهای تحت شبکه ویپ (VOIP)، و همچنین مزایای استفاده از این ابزار بپردازیم. با خدمات شبکه ترازنت همراه شوید.
تلفن تحت شبکه چیست
تلفنهای تحت شبکه یکی از انواع تلفنها هستند که با وجود ظاهری مشابه به تلفنهای معمولی، دنیایی از امکانات بیشتر را در اختیار ما قرار میدهند. تلفنهای تحت شبکه با نام IP Phone نیز شناخته میشوند.
IP مخفف عبارت Internet Protocol است که به عنوان روشی برای انتقال داده بر روی شبکه داخلی LAN یا شبکه جهانی WAN شناخته میشود. در این تلفنها به دلیل استفاده از تکنولوژی IP میتوانید از پروتکلهای تحت شبکه استفاده کنید؛ بدین ترتیب که با داشتن این تلفنها میتوانید روی بستر IP تماس بگیرید یا در این بستر تماس دریافت کنید.
در واقع تلفنهای تحت شبکه در عمل مشابه تلفنهای آنالوگ هستند با این تفاوت که از تکنولوژی مجزایی استفاده میکنند. تکنولوژی استفاده شده در این تلفنها کاملاً مشابه روشی است که از آن برای انتقال دادهها روی شبکه استفاده میشود. تلفنهای تحت شبکه در شبکه ویپ (VOIP) به کار گرفته میشوند.
واژه VOIP نیز مخفف عبارت Voice Over IP است که به انتقال صوت بر روی بستر شبکه اشاره دارد. برای تعریف ساده عملکرد تلفنهای تحت شبکه میتوان گفت که این تلفنها صدای آنالوگ شما را دریافت کرده و آن را به یک بسته دیجیتال تبدیل میکنند تا بتواند داخل شبکه حرکت کرده و منتقل شود. برای این تبدیل از کدهای فشرهسازی صدا استفاده میشود. کدکهای فشردهسازی صدا میتوانند پهنای باند لازم برای دریافت و ارسال صدا و همچنین کیفیت آن را مشخص کنند.
از تلفنهای تحت شبکه میتوان برای برقراری ارتباطات کنفرانس و خواندن اطلاعات web استفاده کرد. علاوه بر این میتوانید با login کردن در یک سرویس web-based از تلفن خود برای چک کردن ایمیلها، وضعیت و شرایط آب و هوایی یا حتی چک کردن موجودی در بانک استفاده کنید. امروزه تلفنهای تحت شبکه را میتوانید با قیمتی مناسب از بازار تهیه کنید. قبل از خرید ویپ، حتما باید نکاتی را درباره ویپ بدانید،
انواع تلفن تحت شبکه را بشناسید
یکی از مهمترین ویژگیهای تلفنهای VOIP تنوع در ساختار و مدلهای تولیدی است. از هر مدل از این تلفنها برای عملکردی خاص و ویژه استفاده میشود. در واقع نوع خدمات ویپ وابسته به نیاز شما، متفاوت است. در ادامه به معرفی و بررسی انواع تلفنهای تحت شبکه خواهیم پرداخت:
تلفن تحت شبکه رومیزی:
تلفنهای تحت شبکه رومیزی از جمله رایجترین و پرکاربردترین تلفنهای IP هستند. این نوع از تلفنهای شبکه از طریق پورت اترنت که مختص شبکه است، به سیستم تلفنی یا همان VOIP System متصل میشوند. اگر انتظارات زیادی از تلفن شبکه خود ندارید میتوانید از نوع رومیزی استفاده کنید که خواصی عمومی داشته و میتواند بیشتر انتظارات شما را برآورده کند.
تلفن تحت شبکه USB:
از انواع دیگر تلفنهای تحت شبکه میتوان به نوع USB اشاره داشت. این تلفن همانطور که از نامش پیداست با استفاده از پورت USB به کامپیوتر شما متصل میشود. برای استفاده از این نوع تلفنها دیگر نیازی به کابل شبکه نخواهید داشت.
تلفن تحت شبکه بیسیم (وایرلس):
این نوع از تلفنهای تحت شبکه از تکنولوژی WIFI یا Dect استفاده کرده و میتوانند به یک ایستگاه پایه (base station) و یا به یک اکسس پوینت وصل شوند. این نوع از تلفنها میتوانند بر روی گوشیهای تلفن همراه حرفهای نیز نصب شوند. البته تلفنهایی که از wifi استفاده میکنند کیفیت بسیار بهتری دارند.
تلفن تحت شبکه نرمافزاری (Soft Phone):
تلفنهای نرمافزاری میتوانند بر روی گوشی تلفن همراه، لپتاپ، کامپیوتر، یا تبلت شما نصب شوند. بدین ترتیب میتوانید با استفاده از لپتاپ یا موبایل خود از طریق تکنولوژی شبکه تماسهای تلفنی برقرار کنید. در صورت تمایل میتوانید بسیاری از این تلفنهای نرمافزاری را دانلود کرده و بر روی دیوایس مورد نظر خود نصب کنید.
استفاده از تلفن تحت شبکه چه مزایایی دارد
ممکن است از خود بپرسید که چرا بسیاری از افراد استفاده از تلفنهای تحت شبکه را به استفاده از تلفنهای آنالوگ ترجیه میدهند؟ تلفنهای تحت شبکه مزایای بسیاری به همراه دارند که در ادامه به معرفی آنها میپردازیم:
نصب سریع و آسان
یکی از مزایای استفاده از تلفن شبکه نصب بدون دردسر و سریع است. این تلفنها به محض اتصال به شبکه مورد نظر تمام تنظیمات مورد نیاز را از طریق IPPBX دریافت میکنند. بدین ترتیب علاوه بر افزایش سرعت، از بروز خطاهای احتمالی به هنگام راهاندازی نیز جلوگیری میشود.
کیفیت بالا
ممکن است شما نیز در بسیاری از مواقع کیفیت پایین مکالمه به هنگام برقراری تماس با استفاده از تلفنهای سیستم مخابراتی سنتی را تجربه کرده باشید. معمولاً در این سیستم به دلیل مستهلک شدن سیمها و زیرساختها، تماس با صداهای آزاردهنده و نویز همراه میشود. در حالی که تلفنهای تحت شبکه میتوانند به دلیل استفاده از سیگنالهای دیجیتالی بهترین کیفیت صدا و تصویر را برای شما به ارمغان میآورند.
جابجایی راحت
در زمانی که نیاز به جابجایی داشته باشید میتوانید به راحتی اطلاعات و تنظیمات تلفن IP خود را نیز منتقل کنید. تنها کافیست تلفن را برداشته و آن را در هر جایی که میخواهید به پورت شبکه مورد نظر بررسی کنید. تلفن به محض اتصال به پورت شبکه تمام تنظیمات را دریافت خواهد کرد. بدین ترتیب نیازی به صرف زمان برای این کار نخواهید داشت.
امکانات بیشتر
تلفنهای تحت شبکه در مقایسه با تلفنها آنالوگ امکانات بسیار بیشتری را ارائه میدهند. از میان این امکانات میتوان به قابلیت برقراری کنفرانس صوتی، ارسال پیام کوتاه، انتخاب ملودی و تن صدای زنگ، امکان اتصال هدست به جای گوشی، و همچنین امکان پاسخگویی به چند شماره داخلی با یک تلفن اشاره داشت.
در یک کلام
همانطور که در خدمات شبکه ترازنت خواندید، امروزه تلفن تحت شبکه به جایگزینی بسیار مناسب و کارآمد برای تلفنهای آنالوگ و قدیمی تبدیل شده است. با استفاده از تلفنهای تحت شبکه میتوانید تماسهای تلفنی و تصویری خود را با کیفیت بسیار بهتری تجربه کنید. علاوه بر این میتوانید با نصب تلفن نرمافزاری از امکانات این تکنولوژی بر روی دیوایس مورد نظر خود نیز استفاده کنید.