خدمات مجازی سازی (virtualization) سرور و شبکه چیست و چه کاربردهایی دارد؟ خدمات مجازی سازی یکی از پرطرفدارترین خدماتی است که در حوزه IT ارائه می‌شود. بنا به پرسش کاربران ترازنت راجع‌به کاربردهای این خدمت، تصمیم گرفتیم مفهوم مجازی سازی و کاربردهای آن را در قالب یک مقاله ارائه دهیم. اگر می‌خواهید از کمترین منابع سخت افزاری بیشترین بهره‌مندی را داشته باشید تا انتهای این مقاله از ترازنت با ما همراه باشید. ترازنت یکی از بهترین تیم‌های نصب و راه اندازی شبکه، مشاوره شبکه و پشتیبانی شبکه است. برای دریافت مشاوره راجع‌به هر یک از خدمات شبکه، کافی‌ست از طریق شماره ۰۲۱۵۸۴۵۲۰۰۰ با ما تماس بگیرید.

و اما نقطه آغاز مجازی سازی کجاست؟ پیش از آنکه به سراغ تاریخچه مجازی سازی برویم بهتر است با مفهوم آن آشنا شوید. مجازی سازی یا Virtualization خدمتی است که برای استفاده بهینه‌تر از سخت افزارها و دیگر منابع سرورها طراحی شده است. از زمانی که علم مهندسی کامپیوتر و خدمات IT به وجود آمده است، خدمات مجازی سازی نیز وجود دارد اما با گذر زمان و پیشرفت تکنولوژی شاهد بهبود و گسترش زیادی در این حوزه بوده‌ایم. 

مجازی سازی تکنولوژی است که کمک می‌کند از منابع در اختیار امکانات بیشتری را دریافت کنید. به زبانی ساده‌تر مجازی سازی راهی برای صرفه جویی در منابع فیزیکی است. مجازی سازی یک سرور این امکان را در اختیارتان می‌گذارد که از یک بستر سخت افزاری برای راه اندازی چند سرویس یا سیستم عامل استفاده کنید. در ادامه با ترازنت همراه باشید تا با انواع خدمات مجازی سازی بیشتر آشنا شوید. 

انواع مجازی سازی چیست؟
انواع مجازی سازی چیست؟

انواع مجازی سازی چیست؟

احتمالا اصطلاح مجازی سازی سرور را بیشتر شنیده باشید و اینگونه تصور کنید که خدمات مجازی سازی تنها به سرورها ختم می‌شود. اگرچه مجازی سازی سرور پرطرفدارترین نوع مجازی سازی است اما لازم به ذکر است که خدمات مجازی سازی در لایه‌های مختلف یک شبکه و دیتاسنتر صورت می‌گیرد بنابراین انواع متفاوتی دارد. انواع مجازی سازی عبارتند از:

  • مجازی سازی سرور
  • مجازی سازی شبکه
  • مجازی سازی نرم افزار
  • مجازی سازی استوریج
  • مجازی سازی دسکتاپ

در ادامه به توضیح هر یک از این خدمات مجازی سازی و کاربردهای آن‌ها خواهیم پرداخت.

مجازی سازی سرور server virtualization

مجازی سازی سرور را می‌توان به نوعی زیرساخت دیگر خدمات مجازی سازی بدانیم چرا که پس از پیاده سازی مجازی سازی سرور است که می‌توانیم اقداماتی برای بهره مندی از دیگر انواع خدمات مجازی سازی انجام دهیم. اما چرا شرکت‌ها و سازمان‎ها تمایل به مجازی سازی سرور دارند؟ مجازی سازی سرور به شرکت‌ها و سازمان‌ها کمک می‌کند که در سریع‌ترین زمان ممکن سرویس‌های تحت شبکه را پیاده سازی کنند.

مزایای مجازی سازی سرور

  1. افزایش بهره وری و استفاده بهینه‌تر از منابع سخت افزاری
  2. مدیریت امنیت اطلاعات
  3. صرفه جویی اقتصادی در استفاده از منابع سخت افزاری
  4. کاهش مصرف پهنای باند شبکه 
  5. توانایی مدیریت متمرکز سرویس‌ها در یک سرور
  6. کاهش هزینه‌های مربوط به نیروی انسانی و نگهداری سرور
  7. امکان بروزرسانی و ایجاد تغییرات برای کاربران
  8. بک آپ گیری از اطلاعات و بازیابی آن
مجازی سازی شبکه
مجازی سازی شبکه

مجازی سازی شبکه network virtualization

یکی از دغدغه‌های اغلب سازمان‌ها و شرکت ها و دلیل عدم استفاده آن‌ها از خدمات شبکه، پر هزینه بودن تجهیزات شبکه است. آیا می‌دانستید با مجازی سازی شبکه می‌توان این هزینه را کاهش داد؟ هرچه سازمان‌ها توسعه یافته‌تر شده و رشد می‌کنند، به تبع آن نیاز به سرویس‌های بیشتری نیز پیدا کرده و این موضوع هزینه‌ها را برای سازمان مذکور افزایش می‌دهد. تصور کنید می‌خواهید سرویس جدیدی در شبکه خود راه اندازی کرده یا شبکه را توسعه دهید. توسعه شبکه به خرید تجهیزات فیزیکی شبکه چون روتر، سوئیچ و… وابسته است. 

با وجود خدمتی چون مجازی سازی شبکه می‌توان در مدت زمان کوتاه‌تر و با صرف هزینه کمتری شبکه را بسط داده، سرویس جدید را راه اندازی کرده و شبکه را توسعه بخشید. مجازی سازی شبکه به این معنا است که می‌توانید به صورت مجازی از سوئیچ، روتر و راهکارهای امنیتی شبکه استفاده کنید. مجازی سازی شبکه خود دارای انواع متفاوتی است:

  1. مجازی سازی سخت افزاری یا SDN

این خدمت قادر است مسیریابی ترافیک شبکه را کنترل کند.

  1. مجازی سازی توابع شبکه NFV

این خدمت شامل یک یا چند ماشین مجازی است که جایگزین سخت افزارهای شبکه از جمله فایروال‌ها می‌شود.

مجازی سازی نرم افزار Application Virtualization

خدمات مجازی سازی نرم افزار این امکان را در اختیارتان قرار می‌دهد که تمام نرم افزارهای مورد نیاز کارکنان یک سازمان در بستر مجازی سازی سرور نصب شود. به عبارتی در این نوع مجازی سازی دیگر نرم افزارها بر روی سیستم‌های شخصی هر یک از کارکنان نصب نمی‌شود. پس از نصب برنامه ها بر روی سرور، کاربران می‌توانند به سرور متصل شده و برنامه مورد نیاز خود را اجرا کنند. اما خدمات مجازی سازی نرم افزار چه مزایایی دارد؟

تصور کنید در یک سازمان تعداد زیادی کارمند دارید که همگی باید از یک نرم افزار برنامه ریزی و مدیریت کارها استفاده کنند. مزیت مجازی سازی نرم افزار این است که این نرم افزار تنها یک بار نصب شده و همگی می‌توانند از آن استفاده کنند. از طرفی بروزرسانی نرم افزارها بر روی نسخه مرکزی بر روی سرور صورت می‌گیرد و مدیریت آن‌ها بسیار ساده‌تر خواهد شد.

مجازی سازی استوریج
مجازی سازی استوریج

مجازی سازی استوریج یا I/O

این نوع از مجازی سازی دیگر به تجهیزات ذخیره سازی یک برند یا شرکت محدود نمی‌شود. در مجازی سازی استوریج فرایندی صورت می‌گیرد که پس از آن قادر هستیم مجموعه‌ای از دستگاه‌های ذخیره سازی تحت شبکه و هارد دیسک‌ها را تحت یک استوریج مجازی در شبکه ببینیم. مجازی سازی استوریج معمولا به صورت نرم افزاری صورت می‌گیرد. در این فرآیند مجازی سازی یک منبع از دیسک‌های ذخیره سازی ایجاد شده و سپس نرم افزاری وجود دارد که کار دریافت پراسس و ارسال آن به دیسک‌ها را انجام می‌دهد.

مجازی سازی دسکتاپ Desktop Virtualization

این شیوه از مجازی سازی به جداسازی سیستم عامل مورد استفاده کاربران از بخش سخت افزاری کمک می‌کند. این شیوه از مجازی سازی که به آن VDI نیز گفته می‌شود با هدف انتقال دسکتاپ یا محیط کاری کاربران از کامپیوترهای شخصی به فضای ابری انجام می‌شود. این شیوه مجازی سازی امکانی را ایجاد می‌کند که دسکتاپ کاربران به صورت مجازی درآید. بدین صورت کاربران می‌توانند با تجهیزاتی چون کلاینت‌ها و زیروکلاینت‌ها از دسکتاپ خود استفاده کنند.

به عبارتی دیگر می‌توان گفت در مجازی سازی دسکتاپ تمامی برنامه‌ها و سیستم عامل‌های مورد نیاز کاربران همگی بر روی یک یا چند سرور مرکزی نصب می‌شوند. بنابراین بر روی کامپیوتر شخصی هر یک از کاربران اطلاعاتی ذخیره یا اجرا نخواهد شد. 

مزایای مجازی سازی
مزایای مجازی سازی

چرا باید از خدمات مجازی سازی استفاده کنیم؟

بزرگ‌ترین مزیت استفاده از خدمات مجازی سازی، جدا کردن سیستم عامل از بخش سخت افزاری است. دلایل زیادی وجود دارد که سازمان‌ها و شرکت‌ها را ترغیب می‌کند که از مجازی سازی استفاده کنند. برخی از این دلایل عبارتند از:

  • با کمک مجازی سازی می‌توان از سیستم‌ عامل‌های متفاوتی چون windows، linux و solaris به صورت همزمان بر روی یک سرور استفاده کرد.
  • مجازی سازی امکان مدیریت متمرکز زیرساخت های مراکز داده را می‌دهد.
  • در مجازی سازی همواره برای حل مشکلات پیچیده، راه حل‌های ساده‌ای وجود دارد.
  • با این خدمات به راحتی می‌توان سیستم عامل‌های قدیمی را به سخت افزارها و سیستم عامل‌های جدیدتر انتقال داد.
  • در خدمات مجازی سازی می‌توان به جای DVD و CD از ISO استفاده کرد.
  • خدمات مجازی سازی به تمامی منابع سخت افزاری میزبان دسترسی خواهد داشت.
  • با کمک مجازی سازی می‌توان مراکز داده را با یکدیگر ادغام کرده و مصرف انرژی را کاهش داد.
  • ماشین‌های مجازی نسبت به یکدیگر کاملا ایزوله هستند و این موضوع امنیت را افزایش خواهد داد. 
  • با خدمات مجازی سازی می‌توان در هزینه‌ها مانند هزینه‌های مربوط به نیروی انسانی صرفه جویی کرد.
  • با این خدمات مدیریت کاربران بسیار ساده‌تر خواهد شد.
  • برنامه‌های مختلف بسیار ساده و سریع راه اندازی شده و امکان استفاده حداکثری از سخت افزارها فراهم می‌شود. 
مجازی سازی
مجازی سازی

شرکت‌های فعال در حوزه مجازی سازی کدام‌اند؟

شرکت‌های مختلفی در جهان وجود دارند که در زمینه مجازی سازی و ارائه راهکارهای صحیح برای استفاده از این خدمت صاحب نظر هستند. کمپانی و شرکت های متعدد و بزرگی در زمینه خدمات مجازی سازی فعالیت می کنند که تاریخچه مختصری از هرکدام را در ترازنت گفته ایم. شرکت هایی که در زمینه خدمات مجازی فعالیت کرده اند که برخی از آن ها خدماتی از جمله مجازی سازی محصولات، ارائه ماشین مجازی و… دارند. برترین شرکت‌های شناخته شده در این حوزه عبارتند از:

  1. Cisco :شرکت سیسکو در زمینه مجازی سازی شبکه، محصولی قدرتمند و حرفه ای ارائه داده است. سیسکو بیشتر به مجازی سازی نرم افزار و مجازی سازی شبکه پرداخته است. مدیریت شبکه سیسکو توسط دیتاسنتر های خاصی انجام می شود.
  2. Citrix
  3. KVM
  4. Vmware : یکی از شرکت هایی که خدمات مجازی سازی ارائه می دهد، شرکت vmware است. شرکت vmware، در زمینه ارائه محصولات مجازی سازی بسیار خوب عمل کرده است. از سری خدماتی که این شرکت به صورت حرفه ای ارائه داده است، خدمات مجازی سازی سرور است. از مزایای مجازی سازی سرور چه می دانید؟ اصلا به نظر شما مجازی سازی سرور چیست؟ جالب است بدانید شرکت vmware، علاوه بر این نوع خدمات مجازی سازی، خدمات دیگری از جمله مشاوره، پشتیبانی فنی، آموزش های مختلف و… را ارائه داده است.
  5. Redhat
  6. Microsoft
شرکت های فعال در حوزه مجازی سازی

از بین شرکت های ارائه دهنده خدمات مجازی سازی کدام یک بهتر عمل کرده اند؟

اصولا هر کدام از شرکت های خدمات مجازی سازی در یک حوزه حرفه ای شده اند. برای مثال در حوزه خدمات مجازی سازی شبکه، شرکت سیسکو خوب عمل کرده است.

مجازی سازی چه مزیتی دارد؟

مجازی سازی کمک می کند تا از خدمات فیزیکی و منابع کمتر استفاده کنیم.