وظایف پشتیبان شبکه (Network support tasks) چیست؟ مجموعههای مختلفی در حال حاضر از خدمات شبکه استفاده میکنند و روز به روز به جمع شرکتهایی که نیاز به متخصصان شبکه دارند اضافه میشود؛ اما وظایف یک مهندس شبکه چیست؟ پشتیبانی و نگهداری شبکه یکی از پر درخواستترین شغلها است.
یک متخصص شبکه دارای وظایف مشخصی مانند پشتیبانی شبکه و سرور است؛ اما نمیتوان گفت شرح وظایف کارشناس شبکه به همینجا ختم میشود! آشنایی کلی با ماهیت کار پشتیبانی شبکه:
- نظارت بر کارآیی تجهیزات شبکه
- بررسی و نظارت بر اتصالات
- ارائه گزارش به صورت دورهای از چگونگی عملکرد Network
- آینده نگری در مورد نیازهای شبکه
وظایف یک مهندس شبکه را میتوان در مواردی چون نگهداری از کامپیوترها، شبکه، نصب نرم افزار و سخت افزارها و … خلاصه کرد. حال یک دیتاسنتر بزرگ را تصور کنید؛ وظایف یک کارشناس شبکه میتوان خیلی جزئیتر باشد. اما یک پشتیبان شبکه باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟ به نظرتان برای انجام این کار مهارت کافی دارید؟ دارا بودن دو دسته مهارت فنی و غیرفنی از شما یک کارشناس شبکه خبره خواهد ساخت؛ درطول متن به صورت مفصلتری به ویژگیهایی که یک پشتیبان شبکه باید داشته باشد پرداختهایم.
شرح وظایف پشتیبانی شبکه باتوجه به مهارت و دانش فنی کارشناس شبکه میتواند متغیر باشد. به عنوان مثال تعمیر و نگهداری از تجهیزات شبکه، ارائه آموزش و انتقال اطلاعات به کارمندان جدید، نصب نرم افزارهای امنیت شبکه و سخت افزارهای اینترنتی مانند نصب آنتی ویروسها و … تنها برخی از مهارتهایی هستند که باید به عنوان یک پشتیبان شبکه داشته باشید.
اگر میخواهید به صورت دقیقتری بدانید پشتیبانی شبکه چیست، قسمت مربوط به شرح وظایف کارشناسان شبکه را که در متن آوردهایم دقیقتر مطالعه کنید. اما سوالی که اغلب افراد میپرسند این است که چه شرکتهایی به پشتیبانی و نگهداری شبکه نیاز خواهند داشت؟ و یا به عبارتی چه مجموعههایی به متخصص شبکه نیاز دارند؟ به این سوال شما نیز پاسخ دادهایم. با ما تا انتهای این مطلب از ترازنت همراه باشید.
میدانید وظایف پشتیبان شبکه چیست؟
شرح وظایف پشتیبانی شبکه گسترده است و یک پشتیبان شبکه دارای وظایف مشخصی است. نگهداری از شبکه، کامپیوترها، نصب و نگهداری از نرم افزارهای مورد نیاز، نصب سخت افزار جدید و … را میتوان جزو وظایف یک پشتیبان شبکه دانست. در حالت کلی میتوان گفت وظیفه پشتیبان شبکه آن است که به صورت مداوم وضعیت شبکه و اینترنت مورد استفاده در شرکت را چک کند و از کارکرد صحیح آن با خبر شود.
این وظایف میتواند با توجه به گستردگی شرکت و همچنین تجهیزات مورد استفاده متفاوت باشد. به عنوان مثال در دیتا سنترهای بزرگ شغلها به صورت خیلی ریز و جزئی تقسیم بندی میشوند وهر فرد متخصص یک کار خواهد بود. با توجه به سطح مسئولیتها، وظایف شما میتواند گستردهتر نیز باشد. بطور مثال ممکن است به عنوان یک پشتیبان وظیفه ارتقاء زیرساختهای ارتباطی شرکت نیز بر عهده شما باشد. بهطور کلی میتوان گفت بسته به وسعت شبکه شرکتی که در آن مشغول به فعالیت هستید، وظایفتان نیز میتواند سبک و یا سنگین باشد.
یک پشتیبان شبکه باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
مهارتهایی که یک پشتیبان شبکه باید داشته باشد را میتوان به دو دسته مهارتهای فنی و مهارتهای غیر فنی تقسیم بندی کرد. برخورداری از این مهارتها باعث خواهد شد تا فرد در کار خود به موفقیتهای بالایی برسد. در صورت بروز هرگونه ایراد و مشکل در شبکه، کارشناسان شبکه وظیفه دارند که در سریعترین زمان ممکن این مشکلات را برطرف کنند.
بنابراین یکی از مهمترین ویژگیهایی که هر پشتیبان شبکه باید داشته باشد، داشتن سرعت و دقت عمل بالا است. فراموش نکنید که اگر شما به عنوان پشتیبان شبکه نتوانید وظیفه خود را به درستی انجام دهید، ممکن است در کار دیگر کارمندان نیز اختلالهایی ایجاد شود. از همینرو است که اطلاع از شرح وظایف پشتیبانی شبکه از اهمیت بالایی برخوردار است.
مهارتهای غیر فنی در شغل پشتیبان شبکه
دارا بودن مهارتهای زیر باعث خواهد شد که شما پیشرفت زیادی در شغل پشتیبان شبکه داشته باشید. به خاطر داشته باشید که برای تبدیل شدن به یک پشتیبان ماهر، تنها به مهارتهای فنی نیاز ندارید؛ بلکه شما به مهارتهایی چون حل مسئله، قدرت تعامل بالا و … نیز نیاز خواهید داشت. بهطور کلی برای نگهداری و پشتیبانی شبکه باید خلقوخویی متناسب با انجام این حرفه را دارا باشید. برخی از مهارتهای غیرفنی که باید دارا باشید عبارتنداز:
- قدرت ارتباط گیری مناسب با افراد
- قدرت ارائه اطلاعات به سادهترین شکل ممکن به افراد
- توانایی کار به صورت فردی
- توانایی ارائه کار به صورت تیمی
- پیگر و عاشق یادگیری
- منظم در انجام کارها
- آشنایی با رفتارهای سازمانی
- توانایی حل مسئله
- و …
دارا بودن این تواناییها شاید ارتباط مستقیمی به انجام وظیفه شما به عنوان یک متخصص پشتیبان شبکه نداشته باشد اما برخورداری از موارد نام برده شده در بالا باعث خواهد شد تا در شغل خود خوش بدرخشید. برای رفع ایرادهای احتمالی در زیر ساختهای شبکه باید بتوانید به خوبی با تمام افراد مشغول به کار در شرکت ارتباط سازنده برقرار کنید.
مهارتهای فنی یک پشتیبان شبکه
در کنار دارا بودن مهارتهای غیر فنی آنچه که باعث میشود شما به عنوان یک متخصص در شرکتهای دولتی و یا خصوصی استخدام شوید، برخورداری از دانش تخصصی و فنی خواهد بود. در ادامه به مهارتهای فنی پشتیبان شبکه اشاره خواهیم کرد.
- Network +
- آشنایی کامل با دورهای سیسکو نظیر دورهای CCNP و CCNA
- آشنایی کامل با دورهای مایکروسافت، دورههای مهندسی شبکه مانند دورهای MCSA و MCSE
- آشنایی کامل به تجهیزات و قطعات شبکه
- آشنایی کامل با نصب و راه اندازی تجهیزات شبکه نظیر پرینتر و …
- آشنایی کامل به دوربین مدار بسته و تجهیزات مورد نیاز
- CompTIA Network
- درک صحیح و عمیق از انواع تپولوژیهای شبکه
- درک صحیح از شبکههای LAN, WAN,MAN,GAN
نکته مهم در رابطه با مهارتهای فنی یک پشتیبان شبکه آن است که شما در صورت دارا بودن این مهارتها میتوانید استخدام شوید و به کار مشغول شوید اما مهارتهای غیر فنی باعث خواهند شد که شما بتوانید به شیوهای بهتر از این مهارتها استفاده کنید. در واقع مهارتهای غیر فنی یک پشتیبان شبکه، مکمل دانش فنی او خواهد شد تا بتواند به نحو احسن شرح وظایف پشتیبان شبکه را اجرایی کند.
پشتیبان شبکه و وظایف آن
وظایف پشتیبان شبکه در حالت کلی به صورت زیر خواهد بود.
- ثبت و ذخیره سازی گزارشهای روزانه
- ارائه آموزش به کارکنان جدید
- ارائه آموزش در صورت استفاده از تجهیزات جدید
- تعمیر و نگهداری از تجهیزات شبکه
- نصب نرم افزارها و سخت افزارهای امنیتی مانند آنتی ویروسها
- نظارت دقیق و دائمی بر عملکرد و ایمنی سیستم
- ساخت حساب کاربری، ارائه دسترسیهای مناسب با هر فرد
- مدیریت اینترنت مورد استفاده در سازمان
- نصب سخت افزارهای جدید نظیر چاپگر، سرور و …
چه فرصتهایی برای پشتیبانان شبکه وجود دارد؟
پشتیبانی شبکه همان طور که گفته شد یک شغل تخصصی با میزان دانش بالا است که نیاز است فرد برای ارائه عملکرد عالی همیشه و همه روزه خود را با دانش روز دنیا در زمینه شبکه آپدیت نگه دارد. با توجه به آن که اکثر سازمانها و ادارات بزرگ نیاز به تجهیزات سخت افزاری شبکه دارند، استفاده از یک پشتیبان شبکه در این شرکتها و همچنین در شرکتهای فناوری اطلاعات لازم و ضروری خواهد بود.
به دست آوردن تخصص در این زمینه میتواند باعث شود که شما ارتقاء درجه شغلی داشته باشید و به عنوان مدیر شبکه استخدام شوید. توجه داشته باشید که شما هر چه تجربه بیشتری کسب کنید در پوزیشنهای شغلی بهتری استخدام خواهید شد.
پشتیبانی و نگهداری شبکه و تمام اقدامات وابسته به این حرفه به دقت، حوصله، انرژی و دانش بالا نیاز دارد. اگر فکر میکنید برای این شغل مناسب هستید، فرصتهای شغلی زیادی پیشرو خواهید داشت؛ چراکه حتی شرکتهای نه چندان بزرگ نیز این روزها به یک کارشناس شبکه نیاز دارند.
نکته مهمی که در کار پشتیبان شبکه وجود دارد آن است که شما نباید خود را محدود به انجام وظایف خود کنید؛ در صورتی که به دنبال کسب دانش هستید باید در انجام تمامی کارها اندکی خود را در گیر کنید. این بدین معنی است که انجام شرح خدمات پشتیبانی شبکه فردی چند بعدی میطلبد که دائما دنبال آموزش و یادگیری نکات جدید باشد.
میزان کارکرد یک متخصص پشتیبان شبکه
ساعت کاری یک پشتیبان شبکه هم مانند دیگر افراد حاضر در شرکت است؛ با این تفاوت که اگر مشکل و یا ایرادی در کار به وجود آید حاضر شدن در محل لازم و ضروری خواهد بود. البته اگر مشکل از راه دور قابلیت حل شدن داشته باشد، طبیعتا نیازی به حضور نخواهد بود. بهطور کلی به عنوان یک پشتیبان شبکه میتوانید به صورت دورکاری، شرح وظایف خود را انجام دهید و این موضوع، پشتیبانی شبکه را برای افراد جذابتر کرده است.
در حالت کلی میتوان گفت پیگیری کار در تمام زیر ساختهای مورد نیاز یک شرکت به ویژه شرکتهایی که به میزان بیشتری با فناوری اطلاعات سر و کار دارند، به صورت 24 ساعته خواهد بود. به همین منظور حاضر شدن شما در محیط کار یا انجام کار خانه خارج از ساعات اداری امکان دارد که اتفاق بیفتد. بنابراین در صورتی که به پشتیبانی شبکه و سرور فکر میکنید، باید این مورد را نیز در نظر داشته باشید. قیمت پشتیبانی شبکههای کامپیوتری به میزان کیفیت ارائه خدمات شبکه و تخصص پشتیبان شبکه بستگی دارد.
چه مجموعههایی به متخصص شبکه نیاز دارند؟
تقریبا میتوان گفت تمامی شرکتهایی که به نوعی از خدمات شبکه استفاده میکنند به یک پشتیبان شبکه نیاز خواهند داشت. در حالت کلی میتوان گفت هر جا که از دو کامپیوتر برای شبکه کردن استفاده شود، حضور یک متخصص پشتیبان شبکه لازم و ضروری خواهد بود. البته توجه داشته باشید که در این شرکتها همیشه نیاز به کار حضوری نخواهد بود و میتوان به صورت ریموت کار را از راه دور انجام داد. اگر قرار است که متخصص پشتیبان شبکه، از راه دور به وظایف خود بپرازد، حتما باید در قرارداد پشتیبانی شبکه شرایط لازم شود.
آنچه در این مقاله عنوان شد
در این مقاله از سری مقالات آموزشی وب سایت ترازنت به بررسی کامل در رابطه با شرح وظایف یک پشتیبان شبکه پرداختیم. گفتیم که یک متخصص پشتیبان باید دارای دو دسته مهارتهای فنی و غیر فنی باشد، برآیند این فعالیتها باعث خواهد شد تا فرد در این شغل پذیرفته شود و پیشرفت زیادی داشته باشد.
در حال حاضر شرکتهای مختلفی نیاز به پشتیبان دارند. به نوعی میتوان گفت هر مجموعهای که نیاز به خدمات شبکه دارد نیازمند استخدام یک نفر پشتیبان شبکه خواهد بود. در این مقاله به طور مفصل به شرح وظایف پشتیبانی شبکه پرداختهایم. در صورتی که هنوز نمیدانید کار پشتیبانی شبکه چیست و وظایف یک مهندس شبکه در چه مواردی خلاصه میشود این مقاله را از ابتدا بخوانید.
آیا تمام وظایف پشتیبانان شبکه یکسان است؟
به طور کلی تمام پشتیبانان شبکه دارای وظایف پایه و اصلی هستند؛ اما هر کدام بسته به کار و پروژهای که در اختیار دارند، وظایف متفاوتی به لیست تسکهایشان اضافه میشود.
مهمترین مهارتهایی که یک پشتیبان شبکه نیاز دارد چیست؟
پشتیبان شبکه باید مهارتهای فنی مانند Network+، دورههای سیسکو، دورههای مایکروسافت و… و مهارتهای غیرفنی مانند مهارت کلامی و اجتماعی، منظم بودن و… را فراگرفته باشد.
4 پاسخ
به نظرتون خدمات پشتیبانی از شبکه دیگه شامل چه مواردی میشه؟ من دوست دارم در آینده به عنوان پشتیبان شبکه فعالیت کنم، چه موارد و آموزشیهایی رو باید ببینم؟ ممنون از وب سایت عالیتون
با تشکر از بازدید و مطالعه متن مقاله .همان طور که در متن مقاله در خصوص تخصص های مورد نیاز پشتیبان شبکه گفته شده است، به صورت کلی در حوزه سخت افزار و نرم افزار کامپیوتر و دوربین مداربسته و سیستم های اعلام حریق و دزدگیر و برق ساختمان هر چقدر اطلاعات بیشتری داشته باشید مسلط تر برخورد خواهید کرد. علاوه بر این ، اطلاعات در حوزه نرم افزاری شبکه از جمله سرویس های ماکروسافت و سیسکو و میکروتیک و فایروال ها و لینوکس جزء ضروریات است. موفق باشید.
خیلی خیلی ممنون از مقاله جامعتون، البته پشتیبان شبکه وظایف دیگهای هم توی سازمان داره که معمولا جزو وظایف نیست ولی مجبور به انجام هستن، متاسفانه
با تشکر از بازدید و مطالعه متن مقاله .بله همینطوره. دلیل آن هم حوزه گسترده دانش کامپیوتر و علوم دیجیتال است که انتظارات را از پشتیبان شبکه بالا می برد مثلا رفع عیب مشکلات گوشی تلفن همراه ، کار در ارتفاع برای کابل کشی و بستر سازی شبکه و … . نکته ای که وجود دارد این است که بین پشتیبان شبکه در سطح مدیریت شبکه با پشتیبان شبکه در سطح تکنسین شبکه تفاوت قائل شویم و اموری که هر کدام در آن تخصص دارند را به آن ها واگذار کنیم.