دی ان اس (dns)؛ dns که در فارسی با نام سامانه نام دامنه نیز شناخته می‌شود، مانند یک دفترچه تلفن عمل می‌کند؛ به عبارتی دی‌ان‌اس سیستمی با نام دامنه وب را ساماندهی کرده و آن را برای تمام اشخاصی که قصد دارند به شبکه کامپیوتری متصل شوند قابل فهم‌تر می‌کند. همانطور که اطلاع دارید کامپیوترها جهت متصل شدن به یکدیگر از اعداد یا همان IP  آدرس‌ها بهره می‌برند همین موضوع باعث می‌شود تا افراد دیگر نیازی به حفظ کردن آدرس آی‌پی‌ها نداشته باشند و به راحتی بتوانند به وب سایت مورد نظر خود دسترسی پیدا کنند.

استفاده از دی‌ان‌اس‌ها می‌تواند نقش مهمی در تسهیل کردن استفاده از اینترنت داشته باشد و وجود آن‌ها برای کمک به استفاده از موتورهای جستجو ضروری است. مجموعه خدمات شبکه در تهران ترازنت قصد دارد برای شما توضیح دهد dns  چیست و اطلاعات کلی را در مورد آن در اختیار شما قرار دهد.

وظیفه یا کاربرد دی‌ان‌اس چیست؟

پیش از آنکه به طور تخصصی بررسی کنیم dns چیست بهتر است با وظیفه و کاربرد آن‌ها آشنا شوید؛ مهمترین کاربردهای انواع دی‌ان‌اس به شرح زیر است:

  • باعث ترجمه نام دامنه به آدرس IP شده و در نتیجه دسترسی به انواع سایت‌ها را راحت و قابل فهم می‌کند.
  • باعث مدیریت نام دامنه شده و سبب می‌شود تا شما با این کار دامنه را به سرورها و منابع گوناگون متصل نمایید.
  • سبب توزیع متوازن بار میان سرورهای مختلف می‌شود تا بتوان از افزایش عملکرد و ظرفیت سیستم‌های دی‌ان‌اس استفاده کرد.
  • امنیت شبکه را افزایش می‌دهد؛ به عبارتی با انجام تنظیمات امنیتی مناسب می‌توانید از تقلب و حملات مختلف در امان باشید این موضوع باعث جلوگیری از دسترسی غیر مجاز به منابع نیز می‌شود.

Dns چگونه کار می‌کند

کارکرد دی‌ان‌اس‌ها می‌تواند بر اساس نوع آن‌ها با یکدیگر متفاوت باشد؛ در ادامه برای شما توضیح می‌دهیم که هر دی‌ان‌اس چگونه کار می‌کند.

DNS Recursor

این سرور به عنوان یک کتابدار در نظر گرفته می‌شود و می‌توان از او خواست که یک کتاب خاص را در کتابخانه پیدا کند. این دی‌ان‌اس سروری طراحی شده جهت پرس و جو از سیستم کاربر از طریق برنامه‌هایی مثل مرورگرهای وب است. همچنین این سرور مسئول ایجاد درخواست‌های اضافه جهت پاسخ به کوئری کاربر نیز هست.

Root Name Servers

سرور Root  اولین قدم در ترجمه اسم میزبان به آدرس IP  است. این موضوع مصداق فهرستی داخل یک کتابخانه است که نام کتاب‌های چند قفسه را شامل می‌شود. به طور معمول سرور Root  به عنوان یک مرجع جهت آدرس‌های خاص و متعدد عمل می‌کند.

Top-level Domain Namesevers

در مورد نحوه کارکرد و عملکرد این سرور باید بگوییم که Top-level وظیفه نگهداری از آی‌پی‌های مربوط به DTL را بر عهده داشته و اقدام به ارسال IP موجود کرده و سپس به مرحله آخر می‌رسد.

Authoritative Nameserver

این سرور را می‌توانیم به عنوان یک فرهنگ لغت داخل یک قفسه کتاب در نظر بگیریم که در آن هر نامی می‌تواند به معنی خود ترجمه شود. در این سرور در صورتی که نام سرور معتبر به رکورد درخواست داده داشته باشد می‌توان انتظار داشت که آدرس آی پی برای نام هاست درخواست شده به همان درخواست اولیه یا کتابداری باز گردد.

انواع سرورهای DNS

موضوع مهمی که در حوزه dns چیست باید در نظر داشته باشید آشنایی با انواع سرورهای دی‌ان‌اس است. در ادامه مهم‌ترین سرورهای دی‌ان‌اس را به صورت مختصر معرفی می‌کنیم.

  • سرور Primary DNS Server
  • سرور Slave DNS Server
  • سرور Secondary DNS Server
  • سرور Resolver DNS Server
  • سرور DNS Cache Server
  • سرور Forwarding Server
  • سرور Checker Server

تفاوت DNS با IP  چیست؟

در مورد اینکه تفاوت IP  با dns  چیست باید بگوییم که دی‌ان‌اس به سیستمی می‌گویند که نام دامنه را به آدرس IP  ترجمه می‌کند به عبارتی طی تغییر پروسه دی‌ان‌اس، نام دامنه مثل example.com  تبدیل به آی پی می‌شود که برای کامپیوتر قابل فهم است. به طور دقیق‌تر می‌توانیم بگوییم هر دی‌ان‌اس از تعداد فراوانی سرور ایجاد شده است و زمانی که شما در نوار مرورگر خود نام سایت را می‌نویسید سرورهای دی‌ان‌اس آن را به IP قابل فهم ترجمه می‌کنند.

 اما IP را می‌توانیم یک برچسب عددی منحصر به فرد معرفی کنیم که به هر دستگاه اختصاص داده می‌شود. از آی پی برای شناسایی دستگاه های متصل به اینترنت و شبکه استفاده می‌کنند. آی پی یک مفهوم زیربنایی در شبکه است و تمام چیزهایی که به زیر بنای شبکه مربوط است به نوعی با آدرس آی پی نیز ارتباط برقرار می‌کنند.

 DNS Caching مرورگر به چه معناست؟

در مورد اینکه کش dns چیست باید بگوییم هنگامی که یک وب سایت داخل مرورگر شما باز می‌شود در سیستم شما قابلیتی وجود دارد به نام DNS Caching که اقدام به کش کردن سایت مورد نظر می‌کند تا با این کار شما در مراجعات بعدی بتوانید سایت را با سرعت بیشتری باز کنید. به عبارتی هنگامی که سایت مورد نظر cache می‌شود در درخواست‌های بعدی وب سایت مورد نظر با سرعت بالاتری نمایش داده می‌شود.

به طور کلی این قابلیت مزیت‌های زیادی دارد و بسیاری از افراد آن را یک قابلیت مناسب می‌نامند. اما در زمانی که قصد انتقال وب سایت به سرورهای دیگر را داشته باشیم امکان دارد وب سایت قبلی رویت شود که در این مواقع نیاز است تا با انجام یک سری اقدامات این قابلیت غیر فعال شود.

 DNS Caching سیستم عامل به چه معناست؟ 

هنگامی که شما در سیستم عامل خود یک سایت را باز می‌کنید سیستم شما آن سایت را cache کرده و همین موضوع باعث می‌شود تا در جستجوهای بعدی دسترسی به سایت مورد نظر راحت‌تر انجام شود. کش کردن در مرورگر گوشی و سیستم عامل با یکدیگر تفاوت چندانی نداشته و به یک صورت انجام می‌شود.

در هر سیستم عامل یک حافظه کش مخصوص برای دی‌ان‌اس وجود دارد و زمانی که شما یک سایت را برای نخستین بار در سیستم خود باز می‌کنید کش ذخیره شده باعث می‌شود تا در موارد بعدی دسترسی به آن سایت راحت‌تر باشد. در حالت کلی گزینه ذکر شده قابلیت بسیار خوبی است اما در صورتی که تمایل نداشتید سایت مورد نظر روی حافظه سیستم شما باقی بماند با روش‌های مختلف می‌توانید به راحتی آن را پاک کنید.

dns server چیست؟

پس از اینکه متوجه شدید dns چیست نیاز است تا در مورد dns  سرور نیز بدانید به طور کلی مهمترین وظیفه‌ای که دی‌ان‌اس سرورها بر عهده دارند این است که اقدام به تبدیل یک IP به اسم کنند. البته برعکس این موضوع نیز وجود دارد و دی‌ان‌اس سرورها می‌توانند اسم را به IP تبدیل نمایند.

به زبان ساده‌تر هنگامی که شما اسم سایتی را در مرورگر سیستم خود سرچ می‌کنید DNS سرور اسم مورد نظر را در ابتدا به IP تبدیل کرده و بعد از طریق همان آی پی نتیجه را به شما نشان می‌دهد. به زبان ساده‌تر دی‌ان‌اس سرورها یک دیتابیس بزرگ دارند که این دیتابیس قادر به پاسخگویی همه وب سرورها و سرورها است. برای مثال همه سایت‌هایی که سرچ می‌کنید در ابتدا توسط dns به آی پی تبدیل شده و دوباره به اسم مورد نظر برمی‌گردند.

خطای dns

گاهی مواقع ممکن است شاهد ایجاد خطای دی‌ان‌اس باشید اما علت این مشکل چیست؟ خطای dns  در بیشتر مواقع به دلیل عدم توانایی سیستم در یافتن آدرس آی پی مربوط به دامنه ایجاد می‌شود. در حال حاضر دلایل گوناگونی وجود دارد که سبب به وجود آمدن خطای دی‌ان‌اس می‌شود که از مهمترین آنها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم.

  • مشکل درdns اینترنت
  • مسدود شدن سایت به وسیله فایروال
  • ایجاد مشکلات امنیتی
  • مشکل در تنظیمات dns 

برای برطرف کردن خطاهای موجود نیاز است تا در ابتدا مطمئن شوید اینترنت شما وصل بوده و به درستی کار می‌کند. سپس تنظیمات dns را بررسی و اگر نیاز بوده تنظیمات مربوط به آن را تغییر دهید. علاوه بر این، برای برطرف کردن خطای دی‌ان‌اس می‌توانید از خدمات دیگری استفاده کرده یا با ارائه دهنده خدمات اینترنت خود تماس بگیرید.

منظور از تغییر dns چیست؟

ممکن است برخی از افراد سوال کنند علت تغییر dns  چیست؟ در پاسخ باید بگوییم که این کار می‌تواند مزیت‌های زیادی داشته باشد مثلاً برای اینکه به سایت‌های مورد نظر به ترتیب اولویت متصل شوید یا مشکلاتی مانند عدم دسترسی و قطعی سایت مورد نظر برای شما ایجاد نشود یا حتی سرعت اینترنتتان افزایش یابد نیاز است تا دی‌ان‌اس را تغییر دهید. در ادامه به طور مختصر مراحل انجام آن را به شما معرفی می‌کنیم.

  1. در ابتدا روی دکمه start  بزنید.
  2. سپس به قسمت Control Panel  بروید.
  3. روی Network and Sharing Center  کلیک کنید 
  4. قسمت Change adapter settings  را انتخاب کنید.
  5. در نهایت کانکشن اینترنت خود را انتخاب نمایید.

Dns  ابری

درباره اینکه dns  ابری چیست باید بگوییم Cloud DNS در واقع یک سرویس جهانی سیستم نام دامنه است که انعطاف پذیری و کارایی زیادی داشته و با روشی مقرون به صرف اقدام به انتشار نام دامنه شما در دی‌ان‌اس گلوبال می‌کند. همچنین باید بدانید که این سرویس کاری جدای از رایانش ابری دارد و خدماتش را روی سیستم ابری ارائه می‌کند.

این قابلیت به شما کمک می‌کند تا بتوانید آی‌پی‌ها را در سرورهای مناطق گوناگون به آسانی منتشر کنید بدون اینکه نیاز به تحمل بار مدیریت سرورها و نرم‌افزارهای دی‌ان‌اس داشته باشید.

به بیان ساده‌تر می‌توانیم بگوییم با کمک دی‌ان‌اس ابری در صورتی که برای یک سرور با آدرس آی پی ذخیره شده اتفاقی بیفتد و از دسترس خارج شود، مرورگر می‌تواند آدرس IP  را از سرورهای دیگر دریافت نماید.

مزایای DNS چیست؟

تا اینجا دانستید dns  چیست و اطلاعات کلی را در مورد آن به دست آوردید در ادامه در مورد مهمترین مزیت‌های dns  برای شما صحبت می‌کنیم.

  • استفاده از اینترنت را آسان کرده است و دیگر نیازی به حفظ کردن همه آدرس‌های IP  نیست.
  • تاثیر مثبتی در افزایش سرعت اینترنت داشته و سبب ارائه اتصالات با سرعت بالا می‌شود.
  • نقش مهمی در افزایش امنیت سیستم شما دارد به گونه‌ای که اگر هکرها قصد هک کردن سرور را داشته باشند dns  از دسترسی آن‌ها به سیستم شما پیشگیری می‌کند. 
  • باعث تبدیل آدرس IP  می‌شود و به کاربران این امکان را می‌دهد تا عبارات مورد نیاز را بایگانی و دسته‌بندی کنند.
  • در صورتی که به هر دلیلی سایتی اقدام به تغییر IP  خود کند DNS  ثابت مانده و قطع نمی‌شود. به عبارتی عدم قطع شدن دی‌ان‌اس در صورت تغییر IP  سایت یک مزیت بزرگ است.

معایب DNS  چیست؟

در کنار مزیت‌های مختلف، دی‌ان‌اس می‌تواند معایبی نیز داشته باشد اصلی‌ترین معایب دی‌ان‌اس مواردی هستند که در ادامه به شرح آن می‌پردازیم.

  • امکان قطع شدن سیستم در صورت حملات ویروسی وجود دارد که این مشکل می‌تواند باعث آسیب رسیدن به کسب و کارها شود.
  • توسط یک کمپانی در هر منطقه و کشور کنترل می‌شود و در صورت تغییر قوانین یک کشور ممکن است dns نیز قطع شود.
  • با وجود تمامی اقدامات امنیتی باز هم امکان هک شدن آن وجود دارد و این موضوع می‌تواند خسارات مالی برای برخی از افراد ایجاد کند.
  • به دلیل اینکه همه سرورهای دی‌ان‌اس به همدیگر متصل هستند در نتیجه در صورت وجود مشکل، عیب یابی آن سخت می‌شود.

چگونه مرورگر وب سایت آدرس درست را پیدا می‌کند؟

روش‌های مختلفی وجود دارد که به مرورگر این امکان را می‌دهد که آدرس درست وب سایت را پیدا کرده و در این مسیر خطا و مشکلی پیش نیاید. به عبارتی شما هیچ وقت دو دستگاه را نمی‌بینید که از یک آی پی آدرس مشترک استفاده نمایند. در ادامه نحوه پیدا کردن آدرس درست را توسط مرورگرها به صورت خلاصه توضیح می‌دهیم.

  • پیدا کردن آی پی سایت از طریق سی پنل 
  • پیدا کردن آی پی سایت از طریق Whois 
  • مشاهده آی پی سایت با CMD  در ویندوز
  • نمایش اطلاعات Whois  در ویندوز لینوکس

صرف نظر کردن از رکوردهای DNS  توسط فایل‌های هاست

در مورد اینکه رکوردهای dns  چیست و به طور کلی صرف نظر کردن از رکوردهای دی ان اس توسط فایل‌های هاست باید بگوییم که در دی‌ان‌اس رکوردها به عنوان مشخص کننده‌هایی شناخته می‌شوند که اقدام به مرتبط کردن نام دامنه به آدرس‌های IP  می‌کنند. در ادامه برخی از مهم‌ترین رکوردهای DNS  را به شما معرفی می‌کنیم.

  1. رکورد A Record : این رکورد نام دامنه را به آدرس IPv4  مرتبط می‌کند.
  2. رکورد AAAA Record: این رکورد نیز همانند مورد قبلی اقدام به مرتبط کردن نام دامنه به آدرس IPv4 می‌کند.
  3. رکورد CNAME Record: اقدام به مرتبط کردن نام یک دامنه به دامنه دیگر می‌کند.
  4. کورد MX Record: معمولاً جهت تنظیم ایمیل‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرد.

برای صرف نظر کردن از موارد ذکر شده در صورتی که بخواهید از تنظیمات DNS  محلی صرف نظر کرده و به جای آن از تنظیمات دی‌ان‌اس سرورهای هاست استفاده نمایید باید اقدام به حذف رکوردهای دی‌ان‌اس محلی از فایل‌های هاست کنید که این کار معمولا در پنل مدیریت هاست انجام می‌شود.

 صرف نظر کردن از رکوردهای دی‌ ان‌ اس توسط dns local  هاست

صرف نظر کردن از رکوردهای دی‌ان‌اس توسط سایت‌های dns local  این امکان را به شما می‌دهد تا رکوردهای مرتبط را در دی ان اس سرور داخلی خود تعریف کنید. این کار سبب می‌شود تا عمل تبدیل نام دامنه به آدرس ip  در سطح محلی انجام شود.

برای این کار شما می‌توانید داخل dns  سرور داخلی خود رکوردهایی که با دامنه‌های مورد نظر مرتبط هستند را تعریف کنید تا در زمان استفاده از مرورگرها در صورتی که رکورد مرتبطی موجود باشد از آن استفاده کنند. این امر می‌تواند نقش مهمی در بهبود سرعت و کارایی مرورگرها داشته باشد.