استاندارد های اتاق سرور: (Server room standards) چگونه باید از یک اتاق سرور نگهداری کرد؟ آیا می‌دانید اتاق سرور باید چه شرایطی داشته باشد؟ سازمان‌هایی که یک اتاق سرور دارند باید اقدام به استاندارد سازی اتاق سرور کنند چراکه عدم نظارت بر محافظت از این اتاق می‌تواند پیامدهای جدی به دنبال داشته باشد. اما اتاق سرور به چه معناست؟ اتاق سرور که یکی از بخش‌های یک دیتا سنتر است، به محیطی گفته می‌شود که استاندارد های امنیتی در آن رعایت شده است و برای نگهداری تجهیزات شبکه مورد استفاده قرار می‌گیرد.

 چرا طراحی برای راه اندازی یک اتاق سرور باید با توسط متخصصین این امر صورت بگیرد؟ تامین امنیت سرورها و اطلاعات آن‌ها از مهم‌ترین دلایل استاندارد سازی اتاق سرور به شمار می‌رود. اگر راه اندازی این اتاق طبق اصول انجام شود، هم در مصرف برق سازمان صرفه جویی خواهد شد و هم بابت تامین امنیت اطلاعات و سرورها اطمینان می‌یابید. برای راه اندازی یک اتاق سرور استاندارد به تجهیزات مشخصی نیاز خواهید داشت. از جمله اقدامات استاندارد سازی یک اتاق سرور عبارتنداز:

  • اتاق سرور باید ابعاد مناسبی داشته باشد.
  • ارتفاع سقف باید متناسب با ارتفاع رک سرور باشد.
  • یک دیوار استاندارد برای اتاق سرور دیواری است که در برابر صوت عایق است.
  • برای استاندارد سازی کف اتاق سرور می‌توان از کف‌های کاذب استفاده کرد.
  • درب اتاق سرور باید متناسب با ابعاد آن و ضد سرقت و ضد حریق باشد.
  • نظارت، کنترل تردد و عبور و مرور به اتاق سرور بسیار حائز اهمیت است. می‌توانید با راه اندازی سیستم کنترل تردد هوشمند بر رفت و آمد این اتاق نظارت داشته باشید.
  • دما و رطوبت اتاق سرور باید متناسب با این فضا و کاربری آن باشد.
  • یک اتاق سرور استاندارد از تجهیزات اطفای حریق برخوردار است.
  • برای خنک کردن اتاق های سرور باید از کولینگ های تخصصی که برای این کاربری طراحی شده‌اند استفاده می‌شود.
  • تامین انرژی برق اتاق سرور از دیگر ملزومات استاندارد سازی یک اتاق سرور است.
  • سیستم روشنایی اتاق سرور باید به گونه‌ای طراحی شود که در مصرف برق صرفه جویی شود.
  • برای عدم بروز مشکلاتی در کارکرد شبکه باید از نشستن گرد و غبار بر روی تجهیزات موجود در اتاق سرور جلوگیری کرد. 
  • مانیتورینگ اتاق سرور جزو یکی از حیاتی‌ترین اقدامات استاندارد سازی این اتاق‌ها به شمار می‌روند.
  • در نهایت با تهیه یک چک لیست اتاق سرور طراحی و استاندارد سازی اتاق سرور را به پایان برسانید.
ارتفاع استاندارد برای سقف اتاق سرور چقدر است؟
ارتفاع استاندارد برای سقف اتاق سرور چقدر است؟

استانداردهای اتاق سرور چیست؟

منظور از استاندارد اتاق سرور مجموعه‌ای از کارها، تجهیزات و عملیاتی است که به واسطه آن می‌توان کاربردهای مختلفی را در شبکه به اجرا گذاشت. توجه داشته باشید که انواع سرورهای شبکه می‌تواند نیازمندی‌های مختلفی داشته باشد. توجه کردن به موارد فنی در زمان ساخت اتاق سرور می‌تواند در آینده باعث کاهش هزینه‌های شما شود. موارد مختلفی برای رعایت استاندارد در اتاق‌های سرور وجود دارد که از جمله این موارد می‌توان به گزینه‌های زیر توجه کرد.

  • برق اتاق سرور
  • دمای اتاق
  • کولینک اتاق سرور
  • تجهیزات اتاق سرور
  • ابعاد اتاق
  • درب اتاق
  • سقف اتاق
  • ایمنی اتاق
  • یو پی اس اتاق سرور
  • و…

در صورتی که نیاز به اعزام کارشناس حضوری شبکه دارید همین الان با ما تماس بگیرید. البته آن که این سرور قرار است چه کارکرد داشته باشد در استانداردهای نرم افزاری می‌تواند تغییراتی را مد نظر داشت. به عنوان مثال در نصب و راه اندازی ایمیل سرور توجه به موارد نرم افزاری بیشتر از موارد فنی است.

ارتفاع استاندارد برای سقف اتاق سرور چقدر است؟

سقف استاندارد اتاق سرور وابسته تجهیزات ارتفاع اتاق سرور جزو مواردی است که باید حتما به آن توجه کافی داشت. ارتفاع استاندارد برای اتاق‌های سرور، معموالا بالاتر از 2.30 سانتی متر است.

همان‌طور که گفته شد یکی از اقدامات استاندارد سازی اتاق‌های سرور در نظر گرفتن اتاقی با ارتفاع سقف متناسب است. چه ارتفاعی را برای سقف یک اتاق سرور در نظر بگیریم؟ برای اینکه بدانید ارتفاع مناسب برای اتاق سرور چقدر است بهتر است ارتفاع بلندترین رک شبکه را با عدد 40 جمع کنید. این 40 سانتی متر فضایی که میان رک شبکه و سقف اتاق سرور وجود دارد به هوا اجازه جریان می‌دهد. چنانچه قصد دارید از سقف کاذب برای اتاق سرور استفاده کنید، فاصله میان کف و سقف اتاق سرور را با عدد 40 جمع کنید. عدد بدست آمده ارتفاع استانداردی برای اتاق سرور است.

بیشتر بخوانید: پشتیبانی شبکه

ارتفاع اتاق سرور

ارتفاع اتاق سرور به میزان فضایی از بالای تجهیزات گفته می‌شود که توانایی چرخش هوا در آن فراهم باشد. ارتفاع اتاق سرور یکی از مواردی است که می‌توان آن را هم جزو ارتفاع سقف در نظر گرفت. مشخصا فضای ارتفاع اتاق باید به صورتی باشد که چرخش هوا به صورت کامل در اتاق انجام شود. به همین منظور معمولا ارتفاع اتاق سرور کمی بیشتر از 2.30 باید باشد.

دیوارهای سرور را عایق کنید

از دیگر الزامات استاندارد سازی یک اتاق سرور عایق سازی دیوارها است. یک اتاق سرور استاندارد عموما پنجره ندارد از همین‌رو بهتر است اتاقی را برای نگهداری تجهیزات شبکه انتخاب کنید که پنجره نداشته یا حداقل تعداد پنجره را داشته باشد. از دیگر “استاندارد های اتاق سرور” فاصله قرار گرفتن رک‌ها از یکدیگر و از دیوارها است.

 رک‌ها در اتاق سرور باید به گونه‌ای قرار بگیرند که از یکدیگر به اندازه 120 سانتی متر و از هر طرف دیوار به اندازه 60 سانتی متر فاصله داشته باشند. در نظر گرفتن فاصله میان رک و دیوار برای جریان بهتر هوا و عملکرد درست تجهیزات است. اما بهتر است رک‌ها نیز از یکدیگر به اندازه‌ای که گفته شد فاصله داشته باشند تا رفت و آمد میان آن‌ها، باز کردن درب رک‌ها و دسترسی به تجهیزات درون رک به سادگی ممکن باشد. 

بیشتر بدانید: خدمات شبکه

کف کاذب؛ از استانداردهای اتاق سرور

کف از دیگر قسمت‌های مهم یک اتاق سرور است که باید استاندارد سازی آن به درستی صورت بگیرد. برای طراحی یک اتاق سرور عموما برای ساخت کف آن اتاق از کف‌های کاذبی از جنس آنتی استاتیک استفاده می‌شود. کف کاذب ممکن است از جنس فولاد یا آلومینیوم نیز باشد و این به انتخاب شماست اما چیزی که در طراحی کف اتاق سرور بیش از هر چیزی اهمیت دارد کاربرد این کف است. کف یک اتاق سرور باید به درستی از کابل‌ها پشتیبانی کند، جریان هوا را بهبود بخشد، وزن رک‌ها و تجهیزات شبکه را به خوبی در تمامی قسمت‌ها توزیع کند و انعطاف پذیری لازم را نیز داشته باشد.

برای خدمات پسیو شبکه کلیک کنید.

استاندارد سازی درب اتاق سرور چگونه صورت می‌گیرد؟
استاندارد سازی درب اتاق سرور چگونه صورت می‌گیرد؟

استاندارد دما و رطوبت اتاق سرور

دما و میزان رطوبت در اتاق سرور جزو مواردی است که باید به آن توجه کافی داشت. دمای استاندارد اتاق سرور وابسته به محل سرور و همچنین میزان تجهیزاتی که آن محیط قرارداد می‌تواند از دما +10 درجه شروع شود و تا زیر صفر ادامه پیدا کند.

مشخص است که یکی از مهم‌ترین استانداردهای اتاق سرور، کنترل دما و ایجاد دمای مناسب برای سرور است. توجه داشته باشید که موارد مختلفی می‌تواند در دمای مورد نیاز برای اتاق سرور تاثیرگذار باشد که از جمله این موارد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • ابعاد اتاق سرور
  • درب اتاق سرور
  • ارتفاع اتاق سرور
  • سقف اتاق سرور
  • نحوه به هم بندی سرورها
  • میزان برق روم سرور
  • و…

ابعاد اتاق سرور و تاثیر آن در استاندارد بودن

یکی از مواردی که در اتاق‌های سرور باید به آن توجه شود، استاندارد بودن ابعاد روم سرور است. مشخصا هرچه تجهیزات و تعداد سرورهای بیشتری را بخواهیم در این اتاق به کار گیریم، ابعاد اتاق به صورت قطعی بزرگ‌تر و بیشتر خواهد شد. به همین منظور نمی‌تواند ابعاد استاندارد اتاق سرور را بدون در نظر گرفتن این موارد بیان کرد، در حالت کلی فضای اتاقی که در آن سرورها قرار دارد باید به گونه‌ای باشد که فضا برای خنگ نگه داشته شدن تجهیزات سخت افزاری سرورها فراهم باشد.

استاندارد سازی درب اتاق سرور چگونه صورت می‌گیرد؟

از دیگر استاندارد های اتاق سرور، حفظ امنیت فیزیکی اتاق سرور به واسطه درب آن است. دربی که برای اتاق سرور در نظر گرفته می‌شود باید ضد حریق باشد. از طرفی از آنجایی که افراد متفرقه نباید به درون این اتاق رفت و آمد داشته باشند، درب این اتاق باید همواره قفل باشد. پس چگونگی قفل کردن درب اتاق سرور بسیار حائز اهمیت است. 

شاید در گذشته برای قفل کردن درب این اتاق‌ها از کلید استفاده می‌شد اما امروزه اتاق‌های سرور را به سیستم‌های کنترل تردد تجهیز می‌کنند. هرچه اتاق سرور بزرگ‌تر باشد، داشتن یک سیستم کنترل تردد هوشمند برای محدود کردن عبور و مرور به این اتاق پراهمیت‌تر می‌شود. 

استفاده از نکات بیان شده در بالا، در هنگام خرید درب اتاق سرور مواردی است که باید به آن توجه کافی داشت.

بیشتر بدانید: امنیت شبکه

نصب دوربین مدار بسته برای اتاق سرور

با توجه به اهمیت بالای امنیت این اتاق، از دیگر استاندارد های اتاق سرور مجهز بودن آن به دوربین‌های CCTV است. برای کنترل و حفظ امنیت فیزیکی اتاق‌های سرور بهتر است تمامی ورود و خروج‌ها به این اتاق ضبط شوند. کمی پیش اشاره کردیم که اتاق سرور تا جای ممکن نباید پنجره داشته باشد چراکه بیشتر شدن تعداد ورودی‌ها به اتاق سرور مانند در و پنجره، امنیت فیزیکی این اتاق‌ها را کمتر می‌کند. در نهایت اگر اتاق سرور پنجره‌ای رو به بیرون دارد برای استاندارد سازی این اتاق اقدامی که می‌توانید انجام دهید این است که اجازه ندهید از بیرون به فضای درون Server Room دید داشته باشد.

بیشتر بخوانید : تجهیزات شبکه

دما و رطوبت اتاق سرور را کنترل کنید

دما و همچنین میزان رطوبت موجود در اتاق سرور نباید از حد مشخصی تجاوز کند. کنترل دمای اتاق سرور یکی از مهم‌ترین مواردی است که باید در چک لیست نگهداری اتاق سرور لحاظ شود. دمای استاندارد برای این اتاق معمولا 18 درجه سانتی گراد است. اشتباهی که برخی از سازمان‌ها مرتکب می‌شوند این است که برای خنک‌تر کردن اتاق سرور از کولرهای آبی استفاده می‌کنند در حالی که کولر آبی می‌تواند موجب ایجاد رطوبت زیادی در اتاق های سرور شود. برای خنک کردن این فضا باید از کولر گازی استفاده کنید.

اتاق سرور را به تجهیزات اطفای حریق مجهز کنید
اتاق سرور را به تجهیزات اطفای حریق مجهز کنید

اتاق سرور را به تجهیزات اطفای حریق مجهز کنید

از دیگر استاندارد های اتاق سرور مجهز بودن آن به امکانات و تجهیزات اطفای حریق است. عموما در جاهای مختلفی از اتاق و داخل رک‌های شبکه سنسورهای اعلام حریق کار گذاشته می‌شود تا در صورت وقوع آتش سوزی سریعا مسئولان نگهداری اتاق سرور متوجه بروز این حادثه شوند. برای مجهز کردن این اتاق به تجهیزات اطفای حریق جنس و رنگ درب این اتاق‌ها باید نسوز باشد. 

برای مشاهده خدمات اکتیو شبکه کلیک کنید.

یک کولر گازی استاندارد برای اتاق سرور تهیه کنید

برای خنک سازی اتاق های سرور می‌توان از کولینگ‌های مخصوص استفاده کرد. اما تجهیز کردن اتاق سرور به این کولینگ‌ها کمی هزینه بر است از همین‌رو برای اتاق‌های سرور کوچک توجیه اقتصادی نداشته و بهتر است از همان کولر گازی استفاده شود. همان‌طور که گفته شد برای جلوگیری از افزایش رطوبت درون این اتاق باید از کولر گازی استفاده کنید اما همه انواع کولر گازی‌های موجود در بازار برای اتاق سرور مناسب نیستند. مهم‌ترین ویژگی که این کولر گازی باید داشته باشد صرفه جویی آن در مصرف برق است.

اتاق سرور را از هرگونه گرد و غبار پاک کنید

در چک لیست نگهداری اتاق سرور باید تمیز کردن اتاق سرور و تجهیزات شبکه را نیز لحاظ کنید. بسیار دیده شده است که سازمان‌ها از انجام این کار سر باز زده و آن را زیاد مهم ندانسته‌اند. توجه داشته باشید که نشستن گرد و غبار بر روی تجهیزات مختلف شبکه مانند یک لایه عایق بر روی آن‌ها عمل کرده و از جریان هوا میان تجهیزات شبکه جلوگیری می‌کند.

 در نتیجه با تغییر دمای اتاق سرور و همچنین تجهیزات شبکه، عملکرد آن‌ها مختل شده و دیگر کارایی سابق را ندارند. در این صورت ممکن است مشکلات جدی برای تجهیزات موجود در اتاق سرور پیش آید که برای تعمیر آن‌ها باید هزینه زیادی بپردازید درحالی که تنها با تمیز کردن گرد و غبارهای اتاق سرور می‌توانستید از بروز این مشکلات جلوگیری کنید.

 برای راه اندازی شبکه کلیک کنید.

استاندارد سازی برق اتاق سرور
استاندارد سازی برق اتاق سرور

استاندارد سازی برق اتاق سرور

تامین انرژی برق این اتاق‌ها یکی از مهم‌ترین مواردی است که حین راه اندازی و طراحی یک اتاق سرور باید به آن توجه داشته باشید. برای تامین برق این اتاق از برق شهری استفاده می‌شود اما تجهیز کردن اتاق سرور به ژنراتور یا ups برای مواقع قطعی برق ضروری است. همچنین برای اطلاع از وضعیت آمپر و ولت برق و کنترل آن‌ها تابلو برق باید در این اتاق‌ها نصب شود.

از لامپ‌های کم مصرف در اتاق سرور استفاده کنید

یکی از مهم‎‌ترین استاندارد های اتاق سرور طراحی یک سیستم روشنایی مناسب برای این اتاق است. استفاده از لامپ‌های پرمصرف موجب افزایش مصرف برق اتاق سرور می‌شود. همچنین حرارت ایجاد شده توسط این لامپ‌ها می‌تواند دمای اتاق را از حالت تعادل خارج کند. برای جلوگیری از بروز این مشکلات باید از لامپ‌های کم مصرف اتوماتیک استفاده کرد. این لامپ‌ها پس از خروج فرد از اتاق سرور به صورت اتوماتیک خودشان خاموش می‌شوند.

مانیتورینگ اتاق سرور را فراموش نکنید
مانیتورینگ اتاق سرور را فراموش نکنید

مانیتورینگ اتاق سرور را فراموش نکنید

احتمالا نمی‌توانید هر لحظه به اتاق سرور بروید تا وضعیت اتاق مانند میزان دما، نفوذ رطوبت، قطعی برق اتاق سرور و… را چک کنید. پس چاره چیست؟ باید از دستگاه مانیتورینگ استفاده کنید. دستگاه‌های مانیتورینگ تمامی اطلاعاتی که از اتاق سرور نیاز دارید را در اختیارتان قرار می‌دهند از همین‌رو به محض بروز هرگونه مشکل یا خطا در اتاق سرور و عملکرد شبکه متوجه آن شده و می‌توانید برای رفع آن به آنجا مراجعه کنید. اگر از یک دستگاه مانیتورینگ برای نگهداری اتاق سرور استفاده می‌کنید بروزرسانی این سیستم را نیز در دستور کار خود داشته باشید.

شما همواره می توانید از مشاوره شبکه نیز استفاده کنید.

تهیه یک چک لیست برای نگهداری از اتاق سرور

آخرین قدمی که باید برای استاندارد سازی اتاق سرور بردارید تهیه یک چک لیست برای نگهداری از آن است. تهیه این چک لیست اتاق سرور کمک می‌کند تا حین بازدید از اتاق سرور و سرویس آن هیچ موردی را از قلم نیندازید و تمامی موارد را به درستی بررسی کنید. اگر نمی‌دانید چگونه یک چک لیست برای نگهداری اتاق سرور تهیه کنید، در مقاله‌ای دیگر به صورت مفصل به چگونگی تهیه چک لیست اتاق سرور پرداخته‌ایم که می‌توانید آن را مطالعه کنید.

استاندارد ایمنی اتاق سرور

استانداردهای مختلفی را برای استاندارد بودن اتاق‌های سرور بیان کردیم، توجه کردن به این موارد می‌تواند یک اتاق سرور حرفه‌ای را برای شما فراهم آورد. توجه به استانداردهای اتاق سرور از جمله موارد ابتدایی است که هر فرد و شخص تکنسین شبکه به آن تسلط کامل دارد. استاندارد اتاق سرور می‌تواند بر اساس نوع طراحی و همچنین نوع نیازمندی شما متفاوت باشد. توجه به الزامات اتاق سرور می‌تواند دستاوردهای عالی و مناسبی را برای شما به همراه داشته باشد. تجهیزات اتاق سرور اگر به درستی و به صورت حرفه‌ای انتخاب و پیاده سازی شوند همواره کارکردهای به دور از مشکل را برای مجموعه شما به همراه خواهد داشت. اگر نیاز به اطلاع دقیق از استاندارد اتاق سرور با ترازنت دارید یا می‌خواهید از خدمات فضای ابری ترازنت بهرمند شوید، همین حالا با ما تماس بگیرید.